Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye’deki iç savaştan kaçan ve Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ülkemizde sekizinci yılını doldurmaktadır. UNHCR’ın Ağustos 2018 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli bulunmaktadır. Ancak mülteci dendiğinde ilk akla gelen kamplarda yaşayan, çaresiz, yardıma muhtaç kitleler olmasına rağmen Türkiye’deki Suriyeli mülteciler farklı bir tablo ortaya koymaktadır.
Suriyeliler’in yasal iş gücü piyasasına erişimini teşvik eden bu projelerin yürütülmesi özellikle nüfus yoğunluğu fazla olan metropoller açısından oldukça önemlidir. İstanbul’da özellikle Sultanbeyli ve Küçükçekmece’de önemli bir orana sahip olan Suriyeliler’in istihdamının ve sosyal uyumlarının sağlanması için yerel yönetimlerin ve STK’ların işbirliğinde ortaklaşa gerçekleştirilen projeler göze çarpmaktadır. Bu projelerden biri de Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) tarafından ortaklaşa yürütülen, Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen, Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar İçin Ekonomik Fırsatlarının Değerlendirilmesi (PEP) Projesidir.
Projede; ihtiyaç sahibi Türk vatandaşlarının ve Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeliler’in ekonomik koşullarının desteklenmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
PEP Projesi ile Sultanbeyli ve Küçükçekmece ilçelerimizde Geçici Koruma Kapsamındaki 150 Suriyeli ve 150 Türk yararlanıcı istihdam edilecektir. Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler’e 2 ay boyunca günde 4 saat Türkçe kursu verilecek ve kursu tamamlayan katılımcılar maksimum 5 aya kadar projede çalışma izinleri, yol ücreti ve sosyal güvenceleri ile birlikte asgari ücrete tabi olarak istihdam edilecektir. Türk yararlanıcılar kursa katılmaksızın en fazla 6 aya kadar istihdam edilecektir.
Tüm yararlanıcıların 3-10 yaş grubundaki çocuklarına anasınıflarında öğretmen gözetiminde gündüz bakım desteği verilecektir.
Projede istihdam sağlanırken, ilçelerde halka açık alanların okul, sağlık ocağı, halka açık park, kültür merkezi ve çocuk dostu gibi alanların iyileştirilmesi ve temizliği vb.de gerçekleştirilecektir.
PEP Projesi ile beraber belediyelerin farklı birimlerinde, çalışma izinleri alınarak istihdam edilen Suriyelilerin hem yasal iş gücü piyasasına erişimi sağlanacak hem de Türk vatandaşları ile beraber çalışmaları neticesinde sosyal uyum süreçlerine önemli bir katkı sağlanacaktır .