TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİLER ve EV SAHİBİ TOPLUM İÇİN EKONOMİK FIRSATLARIN DESTEKLENMESİ (PEP) PROJESİ


Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) tarafından ortaklaşa yürütülen, PEP Projesi ile ihtiyaç sahibi Türk vatandaşlarının ve geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin ekonomik koşullarının desteklenmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Türk ve Suriyeli yararlanıcılara erişim sağlamak üzere proje bilgi masaları mülteci merkezlerinde, kamuya açık alanlarda, belediyelerde ve proje ofislerinde kurularak projenin tanıtımı ve bilgilendirmesi yapılmıştır. Yararlanıcı başvuruları, IBC tarafından eşitlik kriteri göz önünde bulundurularak özenle oluşturulmuş web portalı üzerinden alınmıştır. (http://cfw.ibcadar.org/)

Haziran ayı itibariyle, PEP Projesi ile Sultanbeyli ve Küçükçekmece ilçelerimizde Geçici Koruma kapsamındaki toplam 150 Suriyeli ve 155 Türk vatandaş yararlanıcı pozisyonundadır. Toplam yararlanıcı sayısı 305 kişiye ulaşmıştır. Kadın yararlanıcıların sayısı 111 olmakla birlikte bu sayı genelin 37% sini oluşturmaktadır. IBC PEP Projesi ile, Türk ve Suriyeli kadınların iş gücü piyasasına katılımına destek verilmektedir.

Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler için, 29 Mayıs 2019 tarihinde başlayan Türkçe dil kursları 23 Temmuz 2019 tarihine kadar eğitime devam edecektir. Bu kapsamda günde 5 saat Türkçe kursu verilmektedir. Kursu tamamlayan katılımcılar; çalışma izinleri, yol ücreti ve sosyal güvenceleri ile birlikte asgari ücrete tabi olarak istihdam edilecektir.

Yararlanıcılar; lojistik, danışma, temizlik görevlisi, özlük işleri sorumlusu, beden eğitimi öğretmenliği, bilişim, çağrı merkezi görevlisi, yönetici asistanı, aşçı, garson gibi çeşitli mesleklerde çalışmaktadır. Belediyelere bağlı Basın Yayın ve Halkla İlişiler, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Bakım-Onarım, Kaymakamlık, Okul, Karakol, Park ve Bahçeler, Temizlik İşleri, Yazı İşleri gibi kamuya açık alanlarında istihdam edilmektedir.

Tüm yararlanıcıların 3-10 yaş grubundaki çocuklarına gündüz bakım desteği verilmektedir. 17 Haziran 2019’da kapılarını açan “Çocuk Dostu Alan” kapsamında yararlanıcıların çocuklarına projenin bitiş tarihi olan 31 Aralık 2019’a kadar gündüz bakım hizmeti verilecektir. Küçükçekmece’de 6, Sultanbeyli’de 13 olmak üzere toplamda 19 çocuk hali hazırda bu hizmetten faydalanmaktadır.

Proje kapsamında işe başlamış tüm yararlanıcılar EKG, Akciğer Tomografisi, İşitme, Görme ve Kan testi yapılarak sağlık taramasından geçirilmiştir. Haftalık rutin fiziki tetkikleri işyeri hekimleri tarafından yapılmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri her 2 sahada da İSG Uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. İhtiyaç duyulan durumlarda, yararlanıcılar için hukuki ve sosyal danışmanlık hizmeti bu alanın uzmanları tarafından verilmektedir.

Yoksulluğu ortadan kaldırmak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısı olarak yayınlanan “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Hedeflerin” gelecek nesillere daha iyi bir gezegen bırakmak amacıyla gerçekleştirilmesinde sivil toplumun rolü büyük önem taşımaktadır. IBC, sürdürülmekte olan PEP Projesinde aşağıdaki başlıkların çerçevesinde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Böylelikle yurtiçindeki gelişim için atılan adımların küresel düzeydeki değişimlere yaptığı öneminin altını çizmektedir.

Nitelikli Eğitim

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı



YAĞMUR ACIOĞLU / PROJE SORUMLUSU

Gaziantep Fen Lisesi’nin ardından 2015 yılında Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. Lis ...

CANSU UĞURLUEL / PROJE SORUMLUSU

2013 yılında Çukurova Üniversitesi‘nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ...

EKİN DALLAR / PROGRAM KOORDİNATÖRÜ

Sivil toplum kariyerime; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) gönüllü olarak çalışarak ba� ...

IBC WORLD HUMANITARIAN ACTION FORUM'DA

IBC Başkan Vekili Muzaffer Baca, Sınır Ötesi Programlar Müdürü Dr. Muhammed Assaf ve Uluslararası Projeler Asistanı Bartu &O ...

IBC MARMARA ULUSLARARASI KENT FORUMU'NDA…

Marmara Uluslararası Kent Forumu / Marmara Urban Forum (MARUF), Marmara Belediyeler Birliği tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde ger&cce ...

IBC KİLİS TOPLUM MERKEZİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) 2000 yılından beri, dünyanın dezavantajlı bölgelerinde hayatlarını sürdürmek zorunda ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN