IBC KİLİS TOPLUM MERKEZİ


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) 2000 yılından beri, dünyanın dezavantajlı bölgelerinde hayatlarını sürdürmek zorunda kalmış; acil yardım, sağlık, eğitim ve rehabilitasyona erişimde sıkıntı yaşayan tüm insanlara; din, dil, ırk, siyasi görüş, cinsiyet, yaş, cinsel yönelim, genetik veya fiziksel özellik ayırt etmeksizin yardım etmek ve acılarını dindirmek için faaliyet göstermektedir.

IBC; Suriye’de yaşanan insani krizin başladığı ilk günden bu yana binlerce mülteciye ev sahipliği yapan Kilis’te yaşam koşullarını iyileştirmek ve güçlendirmek için aralıksız olarak çalışmaktadır.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC); 2013 yılında geçici saha hastanesinde, sağlık hizmetleri vererek başladığı çalışmalarına, 2018 yılı itibariyle; Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) desteği ile Kilis Toplum Merkezi Projesini hayata geçirerek devam etmektedir.

Her ay yaklaşık 1000 Suriyeliye hizmet veren Kilis Toplum Merkezi; 2019 yılının sonuna kadar 16.000 bireysel katılımcı ile yaklaşık 79.000 yararlanıcıya ulaşmış olacaktır.

Dezavantajlı topluluklar için sürdürülebilir güvenli alan modelleri oluşturarak sosyal, kültürel ve ekonomik alanda hassas grupların kişisel kapasitelerini artırmayı hedefleyen Kilis Toplum Merkezi Projesi, geliştirdiği aktiviteler ile ev sahibi toplum ve mülteciler arasındaki sosyal uyumu geliştirmeye katkı sağlarken, barış temelli toplum inşası için de etkili çözümler üretmiştir.

 

 

Kilis Toplum Merkezi’nde Neler Yaptık?

Kilis Toplum Merkezi’nde sağlanan tüm hizmetler, yararlanıcılarımızın savaş travmasının üstesinden gelebilmelerini, hayata dair olumlu bir bakış açısı edinmelerini ve yeni donanımlar kazanarak, kendilerine bir gelir kapısı oluşturmalarını hedeflemektedir. Bu sebeple Merkez; faaliyette bulunduğu süreç içerisinde, birçok başarı hikâyesine de imza atmıştır.

1. Psiko-Sosyal Destek Aktiviteleri

Bireysel Psiko-Sosyal Destek Bireysel Psiko-Sosyal Destek
Aile Psiko-Sosyal Desteği Grup Destek Seansları
Gevşeme Egzersizleri Duygusal Gevşeme Egzersizleri
Tamamlacıyı Ebeveynlik Seansları Kas Gevşetme Egzersizleri
Fitness Aktiviteleri Step & Aerobic Aktiviteleri
Çocuk Aktiviteleri Kişisel gelişim Workshopları
Kütüphane Aktiviteleri  

 

2. Yaşam Becerileri Geliştirme Kursları

Yemek Kursu İlk Yardım Kursu
Medya Dizayn Ve Tasarım Kursu Grafik Tasarım Kursu
Müzik Kursu Güzellik Kursu
Geri Dönüşüm Kursu El İşi ve El Becerileri Kursu
Karakalem Çizim Kursu Bilgisayar Kursu
Halı Dokuma Kursu İşaret Dili Kursu
İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu Yaratıcı Yazı Kursu
Berberlik ve Kuaförlük Kursu Terzilik Kursu
Bilgisayar Tamiratı Kursu Seramik Kursu
Ev Dekorasyonu Kursu Girişimcilik Kursu
Emlakçılık Kursu Dil Kursları (Türkçe, İngilizce, Arapça)
Kadın Destek Merkezi
(İhtiyaç sahipleri için eşya paylaşımı aktiviteleri, Yaşam Becerileri Faaliyetleri)
 

 

3. Kültürel Aktiviteler ve Sosyal Uyum Aktiviteleri

Kültürel Gün Aktiviteleri Konserler ve Yemekler
Sinema Aktivitesi Merkez İçi Oyun Aktiviteleri
Yaratıcı Drama Aktiviteleri Gençlere Yönelik Aktiviteler
Sergiler Pantomim Performansları
Teşekkürler Kampanyası Çevre Temizliği Kampanyası
Grafiti Atölyeleri Çevre Ağaçlandırma Çalışmaları
Çocuk Dostlu Alan  

 

4. Farkındalık artırıcı aktiviteler ve yasal bilgilendirme oturumları

Yasal Oturumlar Hane Ziyaretleri
Bilgi Yayma Faaliyetleri Farkındalık Artırıcı Oturumlar

 

5. Personel için kapasite geliştirme aktiviteleri ve eğitimler

Kapasite Geliştirme Aktiviteleri Motivasyon Artırıcı Aktiviteler

 

 

 

Tüm bu aktiviteler sonucunda mutluluğumuzu artıran bazı haberler de aldık;

  • Kurslarımızda dil eğitimi gören Muhammed Ali 2019 LGS’de tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye 1.si oldu.
  • Türkçe Kurslarımıza katılan Muhammed Hamis; Kültür Bakanlığı’nın Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlediği törende “Sıra dışı Okur” ödülünü almaya hak kazandı.
  • 12 yararlanıcımız aldıkları kursların sonucunda resim öğretimi çalışmalarına başladı.
  • 3 öğrenicimiz kendi müzik gruplarını kurdu ve konserler vermeye başladı.
  • Kuaförlük eğitimi alan 4 öğrencimiz meslek sahibi oldu ve bir güzellik salonunda çalışmaya başladı.
  • Geri dönüşüm kurslarından yararlanan bir öğrencimiz, geri dönüştürülebilir malzemeler ile evde yaratıcı çalışmalar yapmaya başladı.
  • Dikiş Kurslarına katılan 10 kız öğrencimiz kıyafet tasarlayarak, satışlarını gerçekleştirmeye başladı.
  • Birçok yararlanıcımız toplum merkezlerinde çalışmaya karar vererek, insani yardım alanında hizmet vermeye başladı.

Özellikle; çocuklardan başlayarak psiko-sosyal destek faaliyetleri ile ilgili bir bilinç oluşturan Kilis Toplum Merkezinde; düzenli olarak çocuk hakları, insan hakları, kadın haklarıyla ilgili bilgilendirici oturumlar da düzenlenmiştir. Ev sahibi toplumu da sürece dâhil ederek yararlanıcılarımız ile kurulan bağ, faaliyet sonuçlarının daha uzun vadeli ve sürdürülebilir bir hale gelmesini sağlamıştır.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri içinde olan Kilis Toplum Merkezi; yeni dönemde yine GIZ ve SDC desteği ile tüm bu çalışmaların yanına koruma faaliyetlerini de ekleyerek projeler geliştirmeye devam etmektedir.

 Kilis Toplum Merkezi yararlanıcılara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda destek ve yönlendirme alabilecekleri, engelli dostu, güvenli bir alan sağlamıştır. Yararlanıcıların pozitif iletişim becerileri gelişmiş, gerçekleştirilen geziler ve diğer aktivitelerle iki toplumun kültürel uyumunun sağlanmasında önemli bir yol kat edilmiştir.

Merkezimiz, yerel yönetimler ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla devamlı iletişim halinde kalarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bu vesileyle yararlanıcıların ihtiyaç duyduğu takdirde ilgili kurumlara yönlendirilmesi de hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Katılımcı yaklaşımını desteklemek için yeni dönemde projeye bir “Yararlanıcı Komitesi” de eklemiştir. Bu komite, yararlanıcılardan geri bildirimlerin alınması ve katılımcı yaklaşımın artırılması için belirli periyotlarda toplantılar düzenleyecektir.

IBC Kilis toplum merkezi hem Suriyeli mültecilere hem de Türk ev sahibi topluluklara hitap eden ve yararlanıcı seçiminde ayrımcılık yapmayan hizmetler sunmaktadır. Proje boyunca; Kilis Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Halk Eğitim Merkezleri, IBC 'nin yerel paydaşlarıdır.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) mültecilerin korunması ve güvenliği için Uluslararası İnsani Yardım Prensipleri, İnsan Hakları Politikası, Çocuk Koruma Politikaları, Cinsiyet Politikaları ve diğer uluslararası kabul gören politikalara tam olarak uymayı taahhüt eder.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC)’nın en yüksek kalite standartlarında insani yardım projeleri gerçekleştirdiği Temel İnsani Standartlar Sertifikası (CHS) ile onaylanmıştır. IBC bu sertifikaya sahip Türkiye’deki ilk ve tek sivil toplum kuruluşudur.

 

 

 



YAĞMUR ACIOĞLU / PROJE SORUMLUSU

Gaziantep Fen Lisesi’nin ardından 2015 yılında Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. Lis ...

CANSU UĞURLUEL / PROJE SORUMLUSU

2013 yılında Çukurova Üniversitesi‘nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ...

EKİN DALLAR / PROGRAM KOORDİNATÖRÜ

Sivil toplum kariyerime; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) gönüllü olarak çalışarak ba� ...

IBC WORLD HUMANITARIAN ACTION FORUM'DA

IBC Başkan Vekili Muzaffer Baca, Sınır Ötesi Programlar Müdürü Dr. Muhammed Assaf ve Uluslararası Projeler Asistanı Bartu &O ...

IBC MARMARA ULUSLARARASI KENT FORUMU'NDA…

Marmara Uluslararası Kent Forumu / Marmara Urban Forum (MARUF), Marmara Belediyeler Birliği tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde ger&cce ...

IBC KİLİS TOPLUM MERKEZİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) 2000 yılından beri, dünyanın dezavantajlı bölgelerinde hayatlarını sürdürmek zorunda ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN