ULUSLARARASI MAVİ HİLAL İNSANİ YARDIM VE KALKINMA VAKFI (IBC) BAŞKANI RECEP ÜKER: “İNSANİ YARDIM GÖREVLİLERİ GERÇEK HAYAT KAHRAMANLARIDIR”


Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) Başkanı Recep Üker, 19 Ağustos "Dünya İnsani Yardım Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, bugünün, dünyanın çeşitli yerlerinde, insani yardım faaliyetleri yürütürken hayatını kaybeden yardımseverlerin onuruna atfedildiğini belirterek, "Dünyanın her zamankinden daha çok kullanması gereken kelimedir yardım…"dedi.

İnsani yardım çalışanlarının çoğu zaman başkalarının hayatını kurtarmak için kendi hayatlarını riske attığına dikkati çeken Üker, şunları söyledi:

"İnsani yardım faaliyetleri yürüten her birey bu işi, zorluklar içinde, tehlikeli durumlarda ve diğerlerinin çalışmak istemediği bir ortamda gerçekleştiriyor. Kriz bölgelerinde en savunmasız kişilere hizmet veren insani yardım çalışanları ne acıdı ki her geçen gün daha fazla şiddete maruz kalıyor. Her yıl yaklaşık 80 milyon kişi çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra doğal afetler yıllık ortalama 350 milyon kadar insanı doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor, maddi açıdan da yüz milyarlarca dolarlık hasar söz konusu. Gıda güvensizliği derinleşiyor, krizler ırk ve cinsiyet eşitsizliğini artırıyor. Elimizdeki veriler kızların, erkek çocuklara göre 2,5 kat daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Bugün krizlerin ortalama çözülme sürelerinin ortalama 9 yıla çıktığı gerçeği var. Suriye, Yemen, Libya, Irak, Somali, Afganistan başta olmak üzere dünyanın onlarca ülkesinde yüz milyonlarca kişi acil insani yardıma muhtaç halde, hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Dünyanın sorunlarını çözmek için her zamankinden daha fazla birlikte çalışma kabiliyetini geliştirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Korona virüsü (Kovid-19) salgını bize bir kez daha gösterdi ki, dünyanın neresinde yaşıyorsak yaşayalım barış, adalet, saygı ve gelişme gibi ortak hedeflere ulaşmak için ele ele vermek mecburiyetindeyiz. Bunu yapmak yardımseverlik ruhudur."

Recep Üker, UNHCR kayıtlarına göre, 2019 yılı sonu itibarıyla dünyada, 79,5 milyon zorla yerinden edilmiş insan bulunduğunu, 26 milyonunun mülteci durumuna düştüğünü, 45,7 milyonun kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişiler olduğunu, 4,2 milyon insanın da sığınmacı statüsünde bulunduğunu da hatırlattı.

Üker, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, asırlardır ihtiyaç halinde bulunan insanlara yardım elini uzatan, ülkelerindeki savaş, şiddet ve zulümden kaçanlara din, dil, kültür ve etnik ayrım gözetmeksizin kapılarını açık tutan yegane ülke olarak örnek gösterilmektedir. Ev sahipliği yaptığımız bu kişilerin ülkemizdeki yaşam şartlarını her alanda iyileştirmek için dokuz yıldır tüm imkanlar seferber edildi. Hale de ediliyor. Suriye insani krizinin açık bir şekilde ortaya koyduğu üzere, mülteci ve göç meselesi sorumluluk ve yük paylaşımını gerektirmektedir. Türkiye'nin izlediği yöntem ve hayata geçirdiği uygulamalar, dünyanın diğer kriz ve yardıma muhtaç coğrafyalarında da hayata geçiriliyor IBC olarak bizler de 20 yıldır gerek koruma gerek insani yardım anlamında dünya çapında mülteci ve göç sorunlarına sürdürülebilir çözümler getirilebilmesi için yapılanlar noktasında Kosova Savaşı'ndan bu yana üzerine düşeni yerine getiren ilk sivil toplum kuruluşları arasında yer almaktayız. 

Günümüzde evlerinden, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların sayısı rekor düzeylere ulaştı. Son beş yılda, yeni ya da eski en az 15 çatışma, dünya çapında milyonlarca kişi için tarif edilemez ölçekte trajedi ve acıyı beraberinde getirdi. Sağlanan bağış sayesinde, mülteci çocuk ve ailelere acil şekilde ihtiyaç duydukları hayat kurtaran yardım ve destek sunulabiliyor".



MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN