ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI YARDIM ÇALIŞMALARI KOORDİNATÖRÜ RAVDANUR CUMA 2020 YILI BARIŞ ELÇİSİ SEÇİLDİ


Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan, barış ve ekonomik kalkınma alanında faaliyetleriyle tanınan HasNa örgütü, özellikle Türkiye, Suriye ve ötesindeki kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik verdiği mücadeleyle tanınan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Yardım Çalışmaları Koordinatörü Ravdanur Cuma’yı “2020 yılının Barış Aktivisti” seçti.

HasNa’nın internet sayfasında yer alan profilde, 22 yaşındaki Ravdanur Cuma’nın 2017 yılında Ravdanur Derneği'ni kurarak çocuk evliliği, emek ve sömürü ile mücadele ettiğine dikkat çekilerek, kısa sürede mülteci gençler için örnek ve lider bir isim olduğu vurgulandı.

“2020 yılının Barış Aktivisti” seçilen 7 kişiden biri olan Ravdanur Cuma hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“O, dünya çapında kadın haklarını, çocukların korunmasını ve mültecilerin evrensel yaşam standartlarına kavuşması yönünde mücadele veren bir genç kız. Suriye'deki evinden kaçmak zorunda kalıp Türkiye'ye mülteci olarak geldikten sonra eğitim yoluyla teselli, umut ve güç bulmak için çabaladı. Türkiye'nin Kilis kentindeki Öncüpınar mülteci kampında geçirdiği süre boyunca hayallerinden vazgeçmeyi reddetti. Suriyeli mülteci topluluklarda çocuk evliliğin yaygınlığını gördü ve genç kızları, eğitimin avantajlarıyla ilgili mücadeleci bir tavır sergilemeleri yönünde harekete geçirdi.”

Ravdanur Cuma gençlerin ve kadınların seslerini yükseltmek için çalışmanın yanı sıra, Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi eğitimi için burs aldı.

HasNa tarafından “2020 yılının Barış Aktivisti” seçilen ve Gaziantep’te yaşayan Ravdanur Cuma, dört yıl çadır kampta 9 çocuklu bir ailenin ferdi olarak kaldıktan sonra Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Yardım Çalışmaları Koordinatörü olarak çalışmaya başladı. Halen IBC çalışanı olan Ravdanur Cuma, ailesinin geçimini ve tüm kardeşlerinin eğitim görmesini sağlıyor. Sıra dışı bir dramın kahramanı olan Cuma, genelde tüm mültecilere, özelinde de Suriyelilere yönelik onlarca projeyi yürütüyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Başkan Vekili Muzaffer Baca, trajik öykülerin coğrafyası Suriye’deki savaşın yaralarını sarma çabalarının karşılığı olarak Ravdanur Cuma’nın “2020 yılının Barış Aktivisti” seçilmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Muzaffer Baca, duygularını şöyle ifade etti:

“Ravdanur Cuma dünyada örnek alınacak işlere imza attı. Kendisiyle birlikte gerek Türkiye’ye sığınmış gerekse ülkesinde göçmen durumuna düşmüş savaş mağduru binlerce kişiye el verdik, yardımcı olduk. Hem Suriye hem Türkiye için çok değerli bir isim. Sayesinde on binlerce öğrenci yeniden eğitim hayatına döndü. Onun çabalarıyla Suriye’de tahrip olmuş, yıkılmış okullar yeniden eğitim yuvasına dönüştü. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak mülteci hakları ve toplumsal uyum projelerinde başarılı sonuçlar elde ettik.

 

“SAVAŞ BENİM SUÇUM DEĞİL”

 

“Ben mülteci olarak doğmadım. Savaş benim suçum değil” diyen ve çocukluğunu yaşamadan omuzlarında büyük bir yükle yaşam mücadelesi veren Cuma, duygularını şöyle ifade etti:

“Gezegenimizdeki adaletsizliklere, ayrımcılıklara, savaşa, özgürlük karşıtlarına, ve kötülüğe karşı barışı ve barışçıl aktivizmi seçenlerdenim. Elimizdeki umutları yeşertmek için çabalıyorum. Tüm insanların temel hakları uğruna mücadele veriyorum. Onurlu ve güvenli bir yaşam sürmek tüm insanların eşit hakkı olmalıdır. Modern fizik hakkında yaptığı devrimsel çalışmalar ile tanınan Albert Einstein, kendisini bir barış yanlısı olarak nitelemiş, “Barış için savaşmaya hazırım.” demiştir. Bu sözleri hiç aklımdan çıkmıyor. Çocukluğumun bitmekte olduğu bir dönemde doğduğum topraklardan iç savaş nedeniyle komşumuz Türkiye’ye sığındım. Çadır kampta 9 kişilik ailemle birlikte geçirdiğimiz 4 yılın boyunca hayatımı eşitlik, adalet, barış ve özgürlüğe adamaya karar vermiştim. Şimdi bu uğurda mücadele verecek bir noktadayım. Adil olmayan koşullarda yaşamak zorunda bırakılanlar için çaba sarf ediyorum. Çok sayıda insana ilham kaynağı olacak projelere öncülük etmeyi amaç edindim. Bu çerçevede Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) yanımda oldu ve birlikte sıra dışı insani yardım projeleri gerçekleştiriyoruz. IBC sayesinde Gaziantep ve Kilis’teki Suriyeliler başta olmak üzere binlerce mültecinin hayatına dokunuyoruz.

2017 yılında Ravdanur Derneği'ni kurarak çocuk evliliği, emek ve sömürü ile mücadelede mülteci gençler için projeler ürettim ve hayata geçirdim. Dünya çapında kadın haklarını, çocukların korunmasını ve mültecilerin evrensel yaşam standartlarına kavuşması yönünde mücadele etmek öncelikli hedefim. Bu uğurda elimden geleni yapmaya devam edeceğim”.

Nevzer G. Stacey’nin 1998’de kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşu olarak Washington-ABD’de kurduğu HasNa örgütü, babası Hasan ve annesi Naciye’nin isimlerinin ilk hecelerinden oluşuyor. HasNa son yirmi yıldan bu yana gerek Türkiye’de, gerekse Kıbrıs’ta çeşitli barış projeleri yürütüyor. HasNa yıllardır, “Kıbrıs Dostluk Programı” çerçevesinde Kıbrıs’ın iki toplumundan gençleri bir ay süreyle ABD’de aile yanlarında konuk ederek Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlerin birbirlerini tanımalarına ve diğer toplumla ilgili bilgi sahibi olmalarına öncülük ediyor.



YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

DENGELERİN YERİNDEN OYNADIĞI ÜLKE: AFGANİSTAN

2021 yılında Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile birlikte sadece siyasi değil sosyal anlamda da pek &cced ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI’NIN UKRAYNA KHERSON’DAKİ EKİBİNE RUSYA TARAFINDAN DÜZENLENEN DRONE SALDIRISINDA İKİ YARDIM GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ, ÇOK SAYIDA KİŞİ YARALANDI

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; İnsani Yardım Ekibine Yapılan Barbarca Saldırıyı Şiddetle Kınıyor ve Tüm Dünyadaki İnsani Yardı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN