Afganistan’ın Pakistan sınırındaki Paktika ve Khost vilayetleri 6 şiddetindeki depremle sarsıldı. Depremde ölü sayısı 2000’e yaklaştı, enkaz altında kalan yüzlerce kişiye ise ulaşılmaya çalışılıyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) ekipleri deprem bölgesinde ihtiyaç tespitlerine başlarken, Mavi Hilal Vakfı ekibinden Abdurrahman Ruzi felaketin boyutlarını ‘’kelimelerle anlatmak mümkün değil’’ diyerek ifade etti.
Yerle bir olmuş, sadece temel direkleri ya da kirişleri ayakta kalmış enkazlar arasından yükselen feryatlar, yardım isteyen, yakınlarını yıkılan enkazlar altından çıkarmaya çalışan ya da evlerinden geride kalanları toparlamaya çalışan insanlar… |
Sadece iki gün önce bu yıkıntıların yerinde, evlerinin avlularında oynayan çocuklar, ev işlerini yapan anneler vardı. Şimdi ise yaşadıkları dehşet dolu felaketin şokunu atlatmaya çalışıyorlar. |
23 Haziran sabahı, 01.15’te Afganistan’ın doğusu Pakistan sınırında bulunan Paktika vilayeti ve Khos’ta yaşanan 6 şiddetindeki deprem, 2000’e yakın can aldı. Bir o kadar da yaralı var… Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Afganistan acil yardım ekibi depremin hemen ardından ulaştığı bölgede ihtiyaç tespiti çalışmalarına başladı.
Ekip üyelerimizden Abdurrahman Ruzi bölgeye ulaşan ilk insani yardım ekibinden... Ruzi köylerde yaşanan büyük yıkım ve can kaybı karşısında yaşanan acının kelimelerle anlatılamayacağını ifade ediyor.
Ruzi, Paktika ve Giyani ilçesi kırsalındaki Hucgay köyünde incelemelerde bulunan ve depremzedelerle bir araya gelen IBC acil yardım ekibi deprem bölgesindeki ihtiyaçları belirliyor. Abdurrahman Ruzi köyde yıkılan bir ev enkazından izlenimlerini aktarırken 15 kişinin yaşadığı evde çoğunluğu çocuk, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, yaşanan yıkımın kelimelerle anlatılamayacak kadar büyük olduğunu vurguluyor. Son derece dağlık ve geniş alana yayılmış yüzlerce köyün bulunduğu deprem bölgesinde hala ulaşılamayan onlarca yerleşim merkezi bulunuyor ve burada da birçok kişinin enkaz altında kaldığı, ölü sayısının ise daha fazla olacağından korkulduğu ifade ediliyor.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı donör kuruluşlar desteği ile bölgeye çadır battaniye, acil gıda, temiz su ve hijyen malzemelerinden oluşan yardım malzemelerini ulaştırmak üzere harekete geçti.
Başkent Kabil’deki ekip malzemelerin hazırlanması için çalışmalarını sürdürürken ilk etapta 2000 aileye acil yardım malzemesi ulaştırılması planlanıyor.