ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI’NIN AFGANİSTAN’DAKİ ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR


Afganistan’da yaşanan rejim değişikliği sosyal, ekonomik, eğitim, sanat ve daha pek çok alanda halkın kaderini yeniden tayin etti.

Taliban yönetiminin ülkede hakim olması özellikle kadınlar ve kız çocukları için adeta bir dönüm noktası oldu. Kız çocuklarının belirli bir yaşa kadar eğitim almalarına izin verilirken; meslek sahibi olan veya olmayan kadınlar hem iş hem de sosyal hayattan bir çırpıda siliniverdi.

Toplumsal hayatın dışına itilen ve kendi iradeleri dışında belirlenen kurallar çerçevesinde yaşamak zorunda kalan kadınlar ve kız çocukları için hayat artık eskisi kadar kolay değildi. Rejim değişikliği toplumu ayrıştırmakla kalmadı aynı zamanda ekonomik anlamda da krizin ortaya çıkmasına neden oldu. İşsizlik, nakit akışının sağlanamaması gibi sorunlar baş gösterirken işini kaybeden kalabalıklar ise giderek artmaya başladı.

Afganistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, ülkede baş gösteren sorunlara çözüm getirmek amacı ile kısa bir süre önce Mezar-ı Şerif şehrinde Toplum Merkezi’ni (VECC) harekete geçirdi.

Merkezin açılmasındaki en önemli misyon ise, Afgan halkının burada alacağı eğitimler ile kendilerine hem yeni bir meslek edinmeleri hem de istihdam alanı sağlanması idi. Bu amaç ile merkez içerisinde terzilikten, halı dokumaya; marangozluktan, okuma-yazmaya; yabancı dilden bilgisayar eğitimlerine kadar pek çok alanda eğitim verilmesi planlandı ve merkez faaliyetlerini bir bir hayata geçirmeye başladı. IDRF Kanada’nın desteği ile birlikte terzilik alanında verilmeye başlanan eğitim, atılan ilk adımlardan biri oldu ve 100’e yakın kadın bu meslek dalında kendilerini geliştirmeye başladı. Merkez içerisinde terziliğin yanı sıra halı dokuma eğitiminin de çok yakında başlaması planlanıyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, merkez içerisinde vereceği eğitimleri yalnızca kadınlar ve kız çocukları için sınırlı tutmuyor. Ekonomik koşulların beraberinde getirdiği işsizlik, kadınlar kadar ne yazık ki erkekleri de olumsuz yönde etkiliyor. Verdiği ve vereceği eğitimlerle toplumun her kesimini kucaklamayı amaçlayan Vakıf, erkekler için de marangozluk eğitimini çok yakında hayata geçirmeyi planlıyor. Böylelikle kadın erkek ayrımı gözetmeksizin toplumsal hayata daha fazla insan kazandırılması amaçlanıyor.

Toplum Merkezi’nin bulunduğu bölgede iki dönem boyunca verilecek eğitimlerde yüzden fazla kişiye doğrudan fayda sağlanması hedefleniyor. Dünyanın her alanında daha fazla yardıma muhtaç  insana ulaşmak için siz sevgili donörlerimizin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunuyor.

Faaliyetlere ait paylaşımları link üzerinden inceleyebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/C1mK8bUI8N7/
https://www.instagram.com/p/CyIhoK9oKUJ/



MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN