AFGANİSTAN’DAKİ SEL FELAKETİNE MÜDAHALE İÇİN ACİL ÇAĞRI


Cumartesi günü Afganistan'ın kuzeyindeki Baghlan eyaletindeki şiddetli selden sonra insanlar hasar gören evlerinin yakınında görülüyor.
Mehrab Ibrahimi/AP

DURUMA GENEL BAKIŞ

Afganistan'da alışılmadık derecede meydana gelen şiddetli yağışlar ani selleri tetikledi ve bu da önemli can kayıplarına ve geniş çaplı yıkımlara yol açtı. BM Gıda Ajansı’na göre, şiddetli yağışların yol açtığı sel baskınları, Afganistan'ın kuzeyindeki köyleri harap etti. 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi ve sel sonucu 1.000'den fazla ev yıkıldı. Seller öncelikle kuzeydeki Baghlan ve komşu Takhar illerini etkiledi. Bu illerde ciddi ölçüde hasar ve can kaybı yaşandı.

Dünya Gıda Programı (WFP), etkilenen bölgelerde hayatta kalanlara besleyici bisküvi dağıtarak acil yardım çalışmaları başlattı. Ancak felaketin boyutu ve yoğunluğu nedeniyle zorluklar yaşanmaya devam ediyor. Yerel medya kuruluşları, arama ve kurtarma operasyonlarının devam ettiğini; toplulukların kayıp kişilerin yerini tespit etmek ve sel sonrasında yaşananlarla başa çıkmak için uğraştığını bildiriyor. Sosyal medyada dolaşan videolarda, yıkımın ortasında sevdiklerini arayan ailelerin yürek burkan görüntüleri görülüyor.

Cumartesi günü Afganistan'ın kuzeyindeki Baghlan eyaletinde şiddetli selden sonra bir adam hasar gören evinin yakınında yürüyor.
Mehrab Ibrahimi/AP

Son dönemde yaşanan sel felaketleri Afganistan'ın iklim bağlantılı felaketlere karşı hassasiyetini artırıyor ve ülkedeki insani krizi daha da ağırlaştırıyor. Afganistan'da son iki ayda yaklaşık 13.000 kişiyi etkileyen bir dizi sel meydana geldi. Bu durum, ülkenin beklenmedik hava şartlarına duyarlılığını ele almak için hem acil yardıma hem de uzun vadeli planlamaya olan elzem ihtiyacın altını çiziyor.

BM'nin Afganistan'daki İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Bennett, acil yardımın ve uzun vadeli dayanıklılık oluşturma çabalarının kritik önemini vurguluyor. Devam eden krizi ele almak ve gelecekteki riskleri azaltmak için hem Taliban hükümetinin hem de uluslararası toplumun ortak eyleme geçmesi gerektiğinin altını çiziyor. Afganistan'ın iklimle ilgili felaketlere müdahale etme ve savunmasız toplulukları koruma kapasitesinin güçlendirilmesi için artan finansman ve destek hayati önem taşıyor.

Afganistan yıkıcı sel felaketleri ile boğuşurken, hayat kurtarmak ve acıları hafifletmek için acil insani yardım şarttır. Uluslararası toplum, Afganistan'ın afet müdahale çabalarına verilen desteğe öncelik vermeli ve gelecekte iklimle ilgili felaketlerin etkilerini hafifletmek için uzun vadeli dayanıklılık oluşturma girişimlerine yatırım yapmalıdır. Paydaşlar arasındaki koordinasyon ve işbirliği, devam eden krize etkili ve kapsamlı bir müdahalenin sağlanması açısından hayati önem taşıyor.

Acil İhtiyaçlar

Afganistan'da yakın zamanda yaşanan sel felaketinin ardından, büyük hasarın karşılanması ve etkilenen toplulukların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için acil yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Sel, evlerde ve altyapıda ciddi hasara neden oldu ve pek çok kişi evini kaybetti. Acil yardım çabaları, insani krizi hafifletmek için gıda, temiz su ve tıbbi yardım gibi temel malzemelerin sağlanmasına öncelik vermelidir.

Etkilenen toplulukların dayanıklılığı övgüye değer ve şüphesiz iyileşme sürecine katkıda bulunacak olsa da, hızlı ve etkili bir müdahale için dış destek şarttır. Yerel STK'lar ve halk hareketleri, sahada yardımcı olmak için çaba seferber ettiler. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü etkilenen bölgelere acil tıbbi takviye gönderdi ve ek yardım sözü verdi. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere devam eden zorlukların üstesinden gelmek için hala kritik bir desteğe ihtiyaç var:

  • Acil Gıda ve Beslenme Yardımı
  • Barınma Desteği (Çadır, yatak vb)
  • Acil Sağlık Hizmetleri
  • Acil Su, Sanitasyon ve Hijyen (WASH) Girişimleri

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın (IBC) Acil Durum Müdahalesi

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), 2021 yılından bu yana rejim değişikliğinin ardından bölgedeki yerel ortaklarla hareket ederek Afgan toplumunun ihtiyaçlarını aktif olarak karşılıyor. IBC, Türkiye, İran, Pakistan ve Endonezya'daki deprem ve kurtarma durumlarına müdahale etme konusundaki engin deneyiminden yararlanarak, acil müdahale ekibini Marakeş'e ve ayrıca Herat'ta yakın zamanda meydana gelen depreme verimli bir şekilde konuşlandırdı. Ekip şu anda acil müdahale gerektiren alanları belirlemek için sahada değerlendirmeler yapıyor. IBC, ülkenin Kuzey’inde bulunan uzak bölgelerin ve ayrıca selden zarar gören yerlerin ihtiyaçlarına odaklanıyor. Gıda, içme suyu, tıbbi ve hijyen kitlerinin dağıtımı ile çadır ve battaniyelere öncelik verilecek. Ayrıca IBC, bölgedeki acil müdahale konusunda deneyimli ve etkilenen topluluklara yardımın hızlı ve etkili bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan sahada bir ekibe sahiptir.

IBC, Kuzey'deki uzak bölgelerin, özellikle de sellerden etkilenen alanların ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik veriyor. Acil odak noktamız, etkilenen toplulukları desteklemek için yiyecek, içme suyu, tıbbi malzeme, hijyen kitleri gibi temel öğelerin yanı sıra çadır ve battaniyelerin dağıtımını içermektedir.

IBC'nin acil durum müdahalesine yönelik ortalama bütçesi aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

Yiyecek ve Su 5.600 adet (30 gün için 350 kişiye)

52,500.00 Kanada Doları

Çadır(70 adet)

15,400.00 Kanada Doları

Personel Maaşı (3 kişi 2 ay için)

13,800.00 Kanada Doları

Yardım Malzemelerinin Taşınması (Kamyon Kiralama)

3,200.00 Kanada Doları

Yatak, battaniye vb…  (350 adet)

17,000.00 Kanada Doları

Toplam

97,944.00 Kanada Doları

 

Uluslararası mavi Hilal Vakfı’nın duruma müdahalesi ve koordinasyonu hakkında sahadan daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz:

Sadullah Devletgeldi
Afghanistan Projects Chairmen
+90 536 459 30 07
[email protected]
Heather Sonya Üner
Programs and Partnerships Manager
+90 544 830 84 17
[email protected]

 



MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN