168 depremzede, inşaatta çalışma karşılığında konut sahibi oldu


Düzce’de yaşayan 168 depremzede aile, imece yoluyla yaptıkları konutları tamamladı. Maddi imkanları ev almaya ya da yaptırmaya yetmediği için kendi evlerini yapan depremzedeler, kadın, erkek, genç, yaşlı ve engelli demeden 1 yıl boyunca inşaatlarda çalıştı.

Depremzedeler, beton sulama, çivi toplama gibi hafif işlerden, duvar örme ve harç karma gibi ağır işlere kadar birçok alanda çalışarak müstakil olarak planladıkları evlerini tamamladı. Dün de Düzce Valisi Cengiz Bulut, Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz ve Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın katıldığı bir törenle hak sahipleri kura çekerek evlerini belirledi. Evlerin, 12 Kasım Düzce depreminin yıldönümünde teslim edilmesi planlanıyor.

Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Düzce Beyciler’de kurulan çadırkentte aylarca sıcak yemek dağıttı. Yardımların tamamlanmasından sonra evsiz ailelerin konut sorununa kalıcı çözüm bulmayı amaçlayan vakıf, ‘Beyciler Sosyal Konut Projesi’ni hazırladı. Projeye göre, uluslararası yardım kuruluşlarından maddi destek alınacak, bununla da inşaat malzemesi temin edilecek ve depremzedeler bu malzemelerle kendi evlerini yapacaktı. Maddi destek bulunduktan sonra 2003 başında konutların inşaatına başlandı. Hak sahibi olacak kişiler üç aylık bir çalışma sonunda belirlendi.

Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı Başkanı Recep Üker, gerçek ihtiyaç sahiplerini bulmak için titiz bir çalışma yapıldığını ifade ediyor. Evi olmayan, depremde yakınlarını kaybedenler ve engellilere öncelik verdiklerini dile getiren Üker, beyanları doğru çıkmayan ve inşaatta çalışmaktan çekinen 9 kişinin hak sahipliğinden çıkarıldığını belirtti. Üker, katılım motivasyonunu artırmak için alaturka, alafranga tuvalet türü seçimi, boya renkleri, oda sayısının belirlenmesi gibi konuların hak sahiplerinin tercihine bırakıldığını anlattı.

Projeye katılan Sibel Gülmez, depremde babası ile birlikte iki erkek kardeşini kaybetti. Gülmez, bir anda annesiyle baş başa kaldı. Projeye başvuran Gülmez, hak sahibi oldu. İlerleyen zamanda da ailelerin inşaatta çalışacakları günlerin aylık programını hazırlayan katılım programı sorumlusu seçildi. Gülmez, birçok kişinin inşaatlarda çalışırken meslek sahibi olduğunu da ifade ediyor. Halil İşler ise 8 kişilik ailesinde kendisiyle birlikte 4 engelli olan bir ailenin reisi. Depremde, 35 milyon liralık kirasını ödeyemedikleri evleri ağır hasar gördü. Projeye dahil olunca o da bir ev sahibi oldu. Kuralar çekilirken, İşler’in yüzü gülüyor, projeyi gerçekleştirenlere dua ediyordu.

Projede hak sahipleri arasında demokratik bir yönetim kurulması da amaçlanıyor. Hak sahipleri kendi aralarında bir temsilciler heyeti seçmiş. 168 aile her ay sonunda bu heyet başkanlığında toplanarak sorunlarını tartışıyor. Ayrıca, 200 metrekare kapalı alana sahip bir sosyal ve idari merkez inşa edildi. Merkezde, temsilciler heyeti için ofis, ebeveynleri inşaatta çalışan çocuklar için de kreş ve mutfak bulunuyor. Konutlar, 67 metrekare zemin kat alanı, 21 metrekare üst kat alanı olan müstakil evlerden oluşuyor. 4 müstakil konut bitişik nizamda bir blok oluşturacak şekilde yerleştirilmiş durumda. İki katlı evlerin dışı ve zemin katı tamamen bitirildi. Üst katı ise hak sahibi aileler tarafından tamamlanacak.

 

http://v3.arkitera.com/v1/haberler/2003/08/05/depremzede.htm


Tarih: 08/11/2008

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN