ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KUZEY IRAKTA IŞİD TERÖRÜ VE SURİYEDEN KAÇANLARIN YARDIMINA KOŞTU


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı , IŞID’ın hakimiyetini ilan ettiği Musul’dan kaçan göçmenlere yardım elini uzattı. 1000 aileye acil gıda pakedi dağıtımı gerçekleştiren Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Kuzey Irak’ta Erbil ofisi kanalıyla  göçmenlere yönelik daha kapsamlı bir yardım koordinasyonu için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Haziran ayı ortalarında Musul’da hakimiyetini ilan ederek Irak güçleriyle çatışmalara başlayan  IŞİD’in bölgede gerçekleştirdiği saldırılardan kaçanların sayısı her geçen gün artıyor. Binlerce aile Musul ve Telafer’den kaçarak Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil ve bölgenin en büyük yerleşim merkezlerinden Dohuk’a sığınırken, bölgede zaten Suriye’li mültecilerden dolayı  oluşan yoğunluk nedeniyle sıkıntılı olan  kamplar bu göçmen akınının ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikten çok uzak görünüyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Erbil ofisi yaşanan göçmen krizinin hemen ardından  yerel yetkililerle irtibata geçerek  bölgedeki  göçmen ailelerin ihtiyaçlarını tespit etti.
 
Bölgede Yaklaşık 5000 kişinin  acil gıda ve hijyen malzeme ihtiyacını karşılayacak proje için çalışmalar  başlatıldı..Vakfın donör kuruluşlarından Amerikan UMCOR ‘un katkılarıyla 1000 aileye  gıda ve hijyen malzeme dağıtılması için kısa sürede hazırlıklar tamamlandı. 
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Erbil temsilciliği, yaklaşık 20 tona ulaşan  yardım paketlerini  Dohuk’taki  Vakıf depolarından dağıtımların yapılacağı Zaho, Levo, Semel, Zavita, Dohuk, Sulaf, Hattara, Tirkeyf ve Erbil’e ulaştırdı..
 
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı acil yardım ekibinin ilk duraklarından biri  Zaho’ya 35 km uzaklıktaki  Levo köyüydü. Musul’da IŞİD’in şiddetinden  evlerini terkederek kaçmak zorunda kalan 25 Hristiyan aile, yine Hristiyan nufuslu Levo köyünün sakinleri tarafından misafir ediliyor. Köye sığınan  aileler  İŞİD’in  havan saldırıları ardından  herşeylerini geride bırakarak kaçmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Levo köyüne sığınınan  göçmen ailelerden biri olan  Behnam ailesinin 4 yaşındaki çocukları Alfons köyün maskotu olmuş. Alfons yaşadığı tüm sıkıntıya ragmen  gülen yüzü ve sevimli tavırlarıyla köye sığınmak zorunda kalan göçmenlere  sıkıntılarını bir nebze unutturuyor. Alfons’un babası  bir anda başlayan top ve havan atışlarının yaşadıkları köyde büyük bir paniğe yol açtığını ve IŞİD’in kendilerini  evlerini terk etmek için zorladığını anlatıyor..’’ IŞİD’in Musul’u ele geçireceğine dair söylentiler vardı ama Irak ordusunun buna izin vermeyeceğini düşünüyorduk. Ancak bir anda tüm askerlerin silahlarını bırakıp kaçtıklarını  gördük. Sonra  her taraftan silah sesleri gelmeye ve üzerimize havan mermileri yağmaya başladı. Bizleri uyardılar hemen evlerinizi terk edin diye bizde herşeyimizi bırakıp buradaki kardeşlerimizin yanına sığındık..’’ 
Uluslararası Mavi Hilal Vakfının acil yardım ekipleri  köyde yardım dağıtımlarını sürdürürken, başına vakfın şapkasını giyen minik Alfons artık ekibinde bir üyesi olmuştu…
 
Yardım dağıtımlarının bir başka merkezi ise  Hattara’ydı. Burada  Şirvan’dan kaçmak zorunda kalan 220 aileye  gıda ve hijyen pakedi dağıtımı gerçekleştirildi. Şirvan köyü muhtarı olan Ali Hüseyin, IŞİD saldırılarının başlamasının ardından Musul’da büyük bir korku ve kaos yaşandığını ve kendilerininde kısa sürede Şirvan’ı terkederek  Hattara’ya kaçmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
 
Musul’da bir yerel radyonun genel yayın yönetmeni olan Abdülmelik İbrahim’se şimdi Uluslararası Mavi Hilal yardım ekibinin bir gönüllüsü olarak çalışıyor. Çalıştığı radyo IŞİD militanları tarafından basılarak kapatılan İbrahim, ailesi ve yakınlarıyla Zavita’daki teyzesine sığınmış. Kısa sürede ondan fazla göçmen  aileyi teyzelerinin evine alan  İbrahim, şimdi Mavi Hilal Vakfının Erbil ekibine  bölgedeki Türkmen göçmenlerin durumu ve ihtiyaçları ile ilgili destek veriyor. Dağıtımlarda bizzat görev yapıyor. İbrahim’’ burada yaşanan drama sessiz kalmayan Uluslararası Mavi Hilal’e sonsuz teşekkürler, sizlerle çalışarak  zor durumdaki  göçmen kardeşlerimede bir şekilde destek olabilmenin mutluluğunu yaşıyorum’’ diyor….


MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN