KÜÇÜKÇEKMECE’DE IBC’NİN İŞ-NAKİT PROJESİ


Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye’deki iç savaştan kaçan ve Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ülkemizde yedinci yılını doldurmaktadır. UNHCR’ın Ağustos 2018 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli bulunmaktadır ve bu rakam Türkiye’yi dünyada en fazla mülteciye sahip olan ülke konumuna getirmektedir. Ancak mülteci dendiğinde ilk akla gelen imge kamplarda yaşayan, çaresiz, yardıma muhtaç kitleler olmasına rağmen Türkiye’deki Suriyeli mülteciler farklı bir resim ortaya koymaktadırlar. Türkiye’de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin yalnızca 200 bini kamplarda yaşamaktadır; geri kalanı Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşamlarına devam etmektedirler.

Küçükçekmece’de önemli bir orana sahip olan Suriyelilerin istihdamının ve sosyal uyumlarının sağlanmasında yerel yönetimlerin ve STK’ların işbirliğinde ortaklaşa gerçekleştirilen projeler göze çarpmaktadır. Bu projelerin içinde hâlihazırda sürdürülen “İş Karşılığı Nakit Yardım Projesi” öne çıkmaktadır. Proje, Küçükçekmece Belediyesi ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. Bu proje kapsamında proje başlangıcı olan Aralık 2017’den günümüze kadar ilçede toplamda 287 Suriyeli 359 Türk yararlanıcı istihdam edilmiştir. Proje sayesinde belediyelerin farklı birimlerinde çalışma izinleri alınarak istihdam edilen Suriyelilerin hem yasal iş gücü piyasasına erişimine hem de Türk vatandaşlarıyla beraber çalışmaları neticesinde sosyal uyum süreçlerine katkıda bulunulmuştur. Küçükçekmece’de 60’a yakın lokasyonda yararlanıcılarımız aktif olarak çalışmaktadırlar. Bu proje ile Küçükçekmece ilçesinde 21 mahalle de dış mekan temizliği yararlanıcılarımız sayesinde yapılmaktadır. Camiler, Okullar, İbadethaneler, Hastaneler, Kamuya ait diğer binalar çalışma alanlarımızdan bazılarıdır. Son verilere göre, İlçede toplamda, 11.340.037 m² (11.34 km²) alan temizlenmiştir. Ayrıca Coğrafi Bilgi Sisteminde çalışan yararlanıcılarımız sayesinde, en son 2010 yılında güncellenen, deprem risk raporlamaları ve sokak ve bina fotoğrafları çekimi 2017 Ocak ayı itibari ile tekrar aktif hale getirilmiştir. Bu sayede, 8,02 km kare alan taranmış ve 76,221 adet fotoğrafın belediye veritabanına girişleri sağlanmıştır. Ek olarak Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı yararlanıcılarımız sayesinde 31.200 m kare alan rehabilite edilmiştir.

Proje Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yarım ve Kalkınma Vakfı (IBC) ihtiyaç sahibi Türk ve Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeliler için Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen (BMZ), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumunun (GIZ) Kontrat Makamı olduğu ihtiyaç sahibi kesimlerin ekonomik koşullarının desteklenmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi yönünde istihdam amaçlı uygulanmaktadır.

İyilik Merkezi nde çalışan yararlanıcılarımız, ilçede ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek, hayat standartlarını geliştirmek amacıyla ilçede özverili bir çalışma alanı oluşturmuşlardır.

Yeni doğum yapanlara, yaşlılara, engellilere, evsizlere birebir hizmet vermektedirler.

Yararlanıcılarımızdan aldığımız geri dönümlere göre böyle projelerin çoğalması, Suriyelilerin kendi ekonomilerine katkı sağlaması, iş gücü piyasasında yer almaları için önemli rol oynamaktadırlar.



SURİYE KRİZİ DURUM RAPORU - 3

Arka Plan: Aralık 2024 itibariyle Suriye, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın askeri operasyonlar ile devrilmesinin ardından büyük d& ...

SURİYE'DEKİ İNSANİ KRİZE MÜDAHALE İÇİN ACİL ÇAĞRI

Arka Plan: Suriye'de özellikle kuzeydoğu ve doğu bölgelerinde, Suriye Demokratik Güçleri (PKK/PYD) ile Suriye Ulusal O ...

SUDAN'DA SESSİZ ÇIĞLIK: ÇATIŞMANIN ORTASINDA AÇLIKLA MÜCADELE

Sudan’da 1 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş, gıdaya erişimde yaşanan sorunların her geçen gün daha da de ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN