Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’nin 2017 yılı verilerine göre Türkiye’ de bulunan Suriyelilerin %61’i çalışma çağındadır. Ancak istatistikler göstermektedir ki Suriyelilerin yasal iş gücü piyasasına erişimleri sınırlıdır. Ocak 2016’da geçici koruma altındakilerin çalışma izinlerine dair bir yönetmeliğin yayınlanması ve Suriyelilerin yasal yollarla işgücü piyasasına erişiminin hukuki zemininin hazırlanmasına rağmen 2017 itibariyle çalışma iznine sahip Suriyeli sayısı 20 bin 970 ile sınırlı kalmıştır. Bu çerçevede, geçici koruma altındaki Suriyelileri hem kayıt dışı ekonominin bir parçası olmaktan hem de onları Kızılay Kart gibi karşılıksız ekonomik yardım türlerine olan bağımlılıktan kurtaracak projeler önem kazanmaktadır.
Suriyelilerin yasal işgücü piyasasına erişimini teşvik eden bu projelerin yürütülmesi özellikle nüfus yoğunluğu fazla olan metropoller açısından elzemdir. Kentlerde yaşayan Suriyelilerin il bazında dağılımına baktığımızda Göç İdaresinin 2 Ağustos 2018 tarihli verilerine göre en yüksek sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapan il, yaklaşık yarım milyonluk Suriyeli nüfusuyla İstanbul’dur. Bu nüfusun yaklaşık %3,5’u (19 bin 708 kişi) Sultanbeyli ilçesinde yaşamaktadır. Bu oran da Sultanbeyli ilçe nüfusunun yaklaşık %6’sına tekabül etmektedir.
Sultanbeyli’de böyle önemli bir orana sahip olan Suriyelilerin istihdamının ve sosyal uyumlarının sağlanmasında yerel yönetimlerin ve STK’ların işbirliğinde ortaklaşa gerçekleştirilen projeler göze çarpmaktadır. Bu projelerin içinde hâlihazırda sürdürülen “İş Karşılığı Nakit Yardım Projesi” öne çıkmaktadır.
Proje Sultanbeyli Belediyesi ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. Bu proje kapsamında proje başlangıcı olan Aralık 2017’den günümüze kadar ilçede toplamda 287 Suriyeli Türk yararlanıcı istihdam edilmiştir. Proje sayesinde belediyelerin farklı birimlerinde çalışma izinleri alınarak istihdam edilen Suriyelilerin hem yasal iş gücü piyasasına erişimine hem de Türk vatandaşlarıyla beraber çalışmaları neticesinde sosyal uyum süreçlerine katkıda bulunulmuştur.
Proje ile ilgili figürler
- Temizlik personelleri tarafından 96 000 m² kapalı alan temizliği yapılmıştır.
- Yemekhane görevlisi tarafından 2900 kişiye yemek dağıtımı yapıldı.
- Destek personeli tarafından 500 m² alan boya badana yapıldı.
- Halka açık alanda 15 mahallede 828.000m² alan temizlik gerçekleştirildi.
- Toplamda 400’ü aşkın öğrenciye dil eğitimi verildi.
- 3000’i aşkın Suriyeliye tercüme hizmeti sunuldu.
- Sultanbeyli ilçesindeki cami ve cemevlerinin temizliği yapıldı.