UMUDU BESLEMEK PROJESİ
Tarih: 15/05/2024
Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), World Vision ve WFP iş birliğinde hayata geçireceğimiz ‘‘Umudu Beslemek Projesi”, Hatay'daki tarımsal değer zincirini deprem öncesi seviyelere geri getirmeyi amaçlamaktadır. Bu proje ile besin zinciri aktörlerinin üretim kapasitesini artırmayı, işlerinin toparlanmasını kolaylaştırmayı, böylece yerel değer zincirlerinin yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmayı ve artan istihdam fırsatlarını ve pazar talebini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Belirlenen sebze ve meyve değer zinciri aktörlerine doğrudan destek sağlamak. Kapasite geliştirme girişimleri ile kaynaklara erişim ve dayanıklılıklarını artırmak. Hedef ildeki sebze ve meyve değer zincirinin en azından deprem öncesi zamanlara geri dönmesine katkıda bulunmak.
Proje, Samandağ'da üretimi ve pazarlara erişimi deprem nedeniyle kesintiye uğrayan veya kısmen tahrip olan kooperatifleri, çiftçileri ve KOBİ’leri hedefleyecektir. Hedeflenen proje faydalanıcılarının %40'ı kadınlardan, %5'i ise mülteci topluluktan oluşacaktır.
Proje hedef grupları: Çiftçiler:
Samandağ’da aktif olarak çiftçilik belgesi bulunan 100 çiftçi (100 küçük çiftçi ve aileleri). Kooperatifler: Depremden etkilenen ve aktif olarak üretime devam eden 3 Tarım kooperatifi. KOBİ’ler: Tarım alanında çalışan, faal olan küçük ve orta ölçekli 15 adet işletme.
Uygunluk ve Öncelik Kriterleri:
Proje, World Food Programe(WFP), World Vision International (WVI) ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) tarafından belirlenen kriterlere sahip olan çiftçi, kooperatif ve KOBİ’leri hedeflemektedir. Başvuru süreci şeffaf ve kolay erişilebilir olup başvuruların değerlendirilmesi aşağıdaki adımlarla gerçekleşecektir:
Önceliklendirme Kriterleri:
Başvuru sahipleri belirlenen kriterlere göre puanlanacak ve en yüksek puana sahip olanlar öncelikli olarak değerlendirilecektir. Bu kriterler;
Çiftçiler için
- En az 2 yıllık çiftçilik deneyimine ve ortalama 10 dönüm/1 hektar arazi varlığına sahip olmak veya kiralamış olması
- Ürün çeşitliliğini ve dayanıklılığını artıran ve değer zinciri analizine göre yerel talebi karşılayan sebze ve meyve yetiştiricisi olması
- Ekili arazi üzerinde yasal mülkiyeti bulunması ya da kiralamış olması
- Hane gelirinin depremin ardından azalmış ve tarım faaliyetlerinin ekipman ve arazi hasarından dolayı deprem öncesi gibi sürdürülemiyor olması
Kooperatifler için
- Samandağ ilçesinde yasal olarak kayıtlı olmalı ve faaliyet göstermeli, özellikle üyeler ve tarım makineleri arasında
- Depremle ilgili hasar veya kayıpların kanıtlı olması (üyeleri, ekipmanları vb).
KOBİ’ler için
- Samandağ'da yasal olarak kayıtlı ve faaliyet gösteriyor olması
- Depremle ilgili hasar veya kayıpların kanıtlı olması (kredi borcu, hasar kaydı vs)
- Son 6 ay içinde herhangi bir destek almamış olmalıdır
Değerlendirmeler Hatay İl Tarım ve Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde, World Food Programe(WFP), World Vision International (WVI) ve Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) nihai onayıyla gerçekleştirilecektir.
Doğrudan yardım alamayan başvuru sahipleri, diğer STK'lara veya yerel makamlara yönlendirilebilir. Ayrıca, destek alacak çiftçiler ve işletme sahipleri, ticari faaliyetlerinde çocuk istihdam etmemeyi taahhüt etmelidir.
Başvurularını, teknik, beşerî, coğrafi vb. engeller nedeniyle yukarıda paylaşılan kayıt linki üzerinden iletemeyen başvuru sahipleri genellikle yüz yüze ve çevrimdışı yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bu durumda, kayıt sürecindeki yoğunluk da göz önünde bulundurularak, başvuru sahiplerine, formu adım adım açıklayarak yardımcı olabilmek için Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü’nde randevu verilecek, proje destek personelleri aracılığıyla, gerekli tüm kolaylaştırıcı ek destekler sağlanacaktır.
Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü Adres Bilgisi: Kuşalanı, Uğur Mumcu Cd. No:43, 31865 Samandağ/Hatay
Detaylı bilgi için:
IBC: +90 537 301 83 38
WVI: +90 535 544 76 43