Geçtiğimiz hafta Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) ; AB ve İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (GİGM) beraber yürüttüğü, "GÖÇ VE ULUSLARARASI KORUMA ALANINDA SİVİL TOPLUMLA İŞ BİRLİĞİ İÇİN TEKNİK DESTEK" projesi kapsamında yapılan değerlendirme çalıştayına katılım gösterdi.
Çalıştayda; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Türkiye Başkanlığı, Türk Kızılayı, AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, UNHCR, Unicef, IOM, GIZ, DRC, WFP, STL, Mudem, Sultanbeyli Mülteciler Derneği de yer almıştır.
Projenin temel amacı; Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve AB-Türkiye Geri Kabul
Anlaşması'nın gereklilikleri uyarınca, uluslararası koruma dahil olmak üzere, göç yönetimi alanındaki
idari altyapıların geliştirilmesidir. Ayrıca göç ve uluslararası koruma alanında çalışan STK'ların kapasitelerinin ve AB mevkidaşları, kamu kurumlarıyla iş birliğinin -karar alma süreçleri dahil olmak üzere- geliştirilmesi de hedeflenmektedir.
Projenin hedef grupları arasında göç ve uluslararası koruma alanında faaliyet gösteren STK’lar ile İl Göç İdaresi Müdürlükleri bulunmaktadır. Bu nedenle; son yıllarda artan göçmen sayısına yönelik hizmetlerin ve uygulamadaki yöntemlerin geliştirilmesi öne çıkan gündem maddelerini oluşturmaktadır.
Proje kapsamında göç alanında çalışan STK’lar haritalandırılarak; eğitim için ihtiyaç analizleri yapılmıştır ve bu doğrultuda STK’lara ihtiyaç duydukları alanlarda uzman ekipler tarafından eğitim verilmesi kararına varılmıştır.
Çalıştayda da; bu haritalandırma sonuçları ve kurumlar tarafından doldurulan ihtiyaç belirleme anketinin sonuçları paylaşılmıştır
Projenin uygulama süreci boyunca; ulusal düzeyde göç alanındaki STK ağına destek verilmesi ve çalışma ziyaretlerinin düzenlenmesi, STK’ların sürdürülebilirliğinin ve bağımsızlığının desteklenmesi için STK fon mekanizmalarının araştırılması, göç konularında Kamu-STK diyaloğuna ilişkin iyi uygulama konferanslarının düzenlenmesi gibi konu başlıkları; oturumlarda detaylandırılmıştır.