ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI AFGANİSTAN’DA YERLERİNDEN EDİLEN ONBİNLERCE KİŞİ İÇİN ACİL YARDIM ÇALIŞMALARINA BAŞLADI


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Afganistan'da yerinden edilmiş kişiler (IDP’s) ve Türkiye'ye gelen Afgan mültecilerin acil ihtiyaçlarına cevap vermek için çalışmalara başladı.

Afganistan'daki kaos büyüyor. Taliban'ın başkent de olmak üzere büyük şehirleri işgali ve neredeyse tüm ülkeyi kontrol altına alması ile birlikte yeni rejim korkusu yaşayan on binlerce insan, Afganistan’ın Tacikistan, Pakistan ve İran sınırlarına dayandı. Taliban’ın Tüm sınır geçiş noktalarını kontrol altına almasından dolayı insanlar sınır bölgelerindeki şehirlerde ve yollarda yığınlar halinde mahsur kaldılar.

Taliban yönetimi intikam almayı planlamadıklarını, insanları güvende tutacağını ifade ederken halk onlara güvenmiyor ve bu sözü tutup tutmayacaklarını anlamak için zamana ihtiyaçları olduklarını belirtiyor.

Taliban şu an için insani yardım örgütlerinin çalışmalarını sürdürmesine izin verirken, özellikle Kabil, Mezar-ı Şerif, Kunduz, Herat ve Takhar bölgelerinde halihazırda yerinden edilmiş insanlar için var olan faaliyetleri engellemiyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın (IBC) Kabil ve Mezar-ı Şerif'teki ekibi, bölgede devam eden çalışmalarına yönelik Taliban temsilcileri ile görüşerek faaliyetlerin devamına yönelik olumlu sonuçlar aldı. Bu doğrultuda IBC, yaklaşık 50.000 yerinden edilmiş kişinin çaresiz durumda olduğu Mezar-ı Şerif’e, 20.000 kişinin acil yardım aradığı Kunduz'a ve yine yaklaşık 15000 yerinden edilmiş insanın güvenli bir şekilde barınmaya çalışarak, komşu ülkeler aracılığıyla sınırlarını geçtiği Kabil bölgesine destek sağlıyor.

Türkiye; Afgan nüfusunun neredeyse yarısının Türk kökenli Özbek ve Hazara'lardan oluşması ve komşu ülke İran'ın onları barındırmaması nedeniyle Afgan göçmenleri kabul eden ülkelerden biridir. Türkiye'de yaklaşık 110.000 kayıtlı ve yaklaşık 500.000 kayıtsız Afgan mülteci bulunmaktadır. Yaşanan son gelişmelerin ardından günde 1000-1500 Afgan mülteci İran sınırından Türkiye'ye geçmekte ve bu durum çok yüksek bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır.

16 Ağustos 2021 itibarıyla Kabil havaalanında ABD ordusu, halkı yerleşkeden uzak tutmak için çabalarken binlerce kişi pistlere girerek, umutsuzca ülkeden kaçmak için bir uçağa ulaşmaya çalışmaktadır. Alanda bulunan 500'e yakın Türk askeri, uluslararası geliş bölümünü güvende tutmayı başarmıştır.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Mezar-ı Şerif ve Kabil bölgelerinde güvenli alan arayanların acil ihtiyaçlarını karşılamak için gıda kolileri ve hijyen kitleri dağıtımına başlamıştır. Ancak ihtiyaç sahibi on binlerce kişiye; daha güçlü bir koruma sağlamak ve IBC Sınır Ötesi Operasyonlar ekibinin bulunduğu Takhar ve Herat'ta da çalışmaları hızlandırmak için ortaklarının işbirliği ve desteğine ihtiyacı bulunmaktadır.  

Yeni rejim ile birlikte piyasaların yükselişe geçmesi ve gıda ve hijyen kitlerine erişimi zorlaştırırken, komşu ülkeler Tacikistan ve Pakistan'dan ürünler temin edilmeye çalışılmakta. Ancak yine de Kabil'de Taliban'ın henüz müdahale etmediği, ama ürünlerini stoklayıp satmak için yüksek fiyatlar isteyen büyük firmalar bulunmaktadır. Bu durum temel insani yardım faaliyetlerini de büyük oranda sekteye uğratmaktadır.

 

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Türkiye'de İstanbul Zeytinburnu, Kayseri ve Nevşehir illerinde bulunan Afgan mülteciler için de benzer yardım faaliyetleri sürdürmektedir.

Afganistan'da Gıda Paketlerinin İçeriği

Bir Aylık Gıda Paketleri

Pakistan'dan

15 kg basmati pirinci

15 kg Kazak buğday unu

2,5 lt. yemeklik yağ - Ukrayna menşeli

7 kg Ulusal veya Özbek menşeli bakliyat

1 kilo yeşil çay

2 kg süt tozu

1 kg tuz

 

Bu gıda kiti IFRC'nin dağıtım listesidir, bu çerçevede gerekli ayarlamalar yapılabilir.

Bu paketlerin fiyatı 110-120 CAD civarındadır.

 

Hijyen Kitleri Paket İçeriği

Şampuan-1 lt

Deterjan-Elde yıkama 1 kg

8 sabunlar

Bebek bezi (12 adet)

Kadın pedler (10 adet)

Havlu

Tarak

Diş fırçası

Diş Macunu

Saç fırçası

Battaniye (2 kişilik 2 battaniye)

Kitlerin fiyatı 85-95 CAD civarındadır. Ancak bu fiyatlar günlük olarak değişmektedir.

 

Ülkede petrol sıkıntısı başladığından bu yana lojistik maliyetler de oldukça yükselmiştir. Yeni rejimin yeterli kapasitesi olmadığı için dünya bu çaresizliğin ihtiyaçlarına daha büyük ölçekte cevap vermeli ve uluslararası yardım kuruluşlarının ülkede faaliyet göstermesine yönelik Taliban rejimi ikna edilmelidir.



MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN