İNSANİ YARDIM EYLEMLERİNDE ÜST DÜZEY KALİTE STANDARTLARINI YAKALAMAK İÇİN ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI VE SPHERE’DEN PROJE DÖNGÜSÜ EĞİTİMİ


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; dünyanın dört bir yanındaki insani yardım eylemleri için standartları belirleyen Sphere iş birliği ile “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimini Gaziantep’te gerçekleştirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yönelik insani yardımlara devam etme kararının ardından özellikle Suriye merkezli sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirmeye yönelik ihtiyaçlar arttı.

Bu çerçevede Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC), 1997 yılından bu yana insani yardım çalışmalarında kalite ve hesap verilebilirliğe yönelik standartları artırmak için faaliyette olan Sphere ile; Suriye’de görev yapan 23 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılım gösterdiği bir eğitim düzenledi.

5 gün süren eğitimde, Sphere’in ilkeli ve hak temelli yaklaşımı ile birlikte; insani yardım projelerinin ana müdahale alanlarına (WASH -su temini / sanitasyon/ hijyen, Gıda güvencesi / Beslenme, Barınma / Yerleşim, Sağlık) yönelik süreçlerin doğru ve etkili bir şekilde uygulanması; uzman eğitmenler tarafından aktarıldı.

Etkili bir operasyon için insani ihtiyaçların bütüncül olarak ele alınması ana fikriyle oluşturulan eğitim programında; mantıksal çerçeve yaklaşımı ile proje geliştirme / planlamanın aşamaları, bütçe hazırlama prensipleri ve izleme/değerlendirme süreçleri uygulamalı aktivitelerle gerçekleşti.

Eğitim yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek STK temsilcisi katılımı ile gerçekleşirken, Sphere ve Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın aktif olarak faaliyet gösterdiği tüm platformlarda hassasiyet gösterilen toplumsal cinsiyet eşitliği politikası da bu eğitimde önemini korumuş oldu.

Organizasyonun son gününde sertifikaları takdim edilen tüm katılımcılar; bu eğitim maratonunun kendileri için oldukça etkili ve önemli olduğunu belirtirlerken, bu eğitimin özellikle Suriye sınırından gerçekleşen operasyonların yüksek kalitede standartlaşarak profesyonelleşmesi adına öncü bir nitelik taşıdığını ifade ettiler.

Dünya genelinde insani yardım aktörlerinin yıl boyu süren yoğun çalışmalarının bir ürünü olan ve kalite / hesap verilebilirliği ilke edinerek standartların saha operasyonları, politika geliştirme ve savunuculuk alanlarında kullanılmasına yönelik bir kaynak niteliği taşıyan Sphere Rehberi için: https://spherestandards.org/handbook/editions/



ÇAD’DA BİNLERCE GÜLÜMSEYEN YÜZ!

Çad’da yaşanmaya devam eden toplumsal kriz, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkan olumsuz tablo ülk ...

FAS’IN KAHRAMAN KADINLARI…

Kadınların toplumsal hayata kazandırılmasının ve ekonomik özgürlüklerine sahip olmalarının büyük bir öneme sahi ...

GAZZE’DE HAYATLARA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ

Gazze’de geçtiğimiz Ekim ayından bu yana eşi benzeri görülmemiş insanlık dramı yaşanmaya devam ediyor. Yaklaşık 1 yı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN