AFGANİSTAN’A UZANAN YARDIM ELİ…


Takvimler 7 Ekim’i gösterdiğinde Afganistan’da peş peşe meydana gelen şiddetli depremler Afganistan halkının bambaşka bir güne devam etmesine neden oldu. Depremin ardından ortaya çıkan vahim tablo ise yaşanan dramı gözler önüne seriyordu.

Şiddetli sarsıntılar sonrasında tamamen yıkılan binaların enkazı altında kalan yüzlerce insan hayatını kaybederken; yaralı olarak kurtulanlar ise hastane önlerinde tedavi olmayı bekliyordu. Yaşanan bu elim durumun ardından insani yardımların en ivedi şekilde ulaştırılması ve ihtiyaçların karşılanması büyük önem arz ediyordu.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, sahip olduğu engin tecrübesi ile ilk andan itibaren detaylı bir şekilde bilgi almak ve temel insani ihtiyaçları hızlıca tespit edebilmek için sahada aktif bir şekilde görev almaya başladı. Deprem merkezine yakın bölgelerde bulunan köylerde yıkımın şiddeti tahmin edilemez bir boyutta iken; sağlık imkanlarının sınırlı olduğu bu yerleşim yerlerine acil tıbbi müdahalede bulunulması ise en önemli önceliklerden biri haline geldi.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı ekibi depremin ilk gününden itibaren temel ihtiyaçları belirlemek için sahadaydı

Depremin ardından ortaya çıkan zorlu yaşam koşullarından en fazla etkilenenler bir kez daha kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oldu. Evlerini kaybeden veya ağır hasarlı olduğu için artık başını sokacağı bir çatısı olmayan yüzlerce depremzedenin ortak sorunlarından bir tanesi olan barınma, yaklaşan kış mevsimi de göz önünde bulundurulduğunda öncelikli olarak çözülmesi gereken problemlerin başında geldi. Diğer yandan gıdaya erişimin de güç bir hal alması acil gereksinimler listesine bir yenisinin daha hızlıca eklenmesini sağladı. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak bu duruma en etkili şekilde müdahale edebilmek için donörümüz IDRF Kanada ile birlikte harekete geçtik. İlk adım olarak, gıdaya erişimin oldukça kısıtlı bir hale geldiği Herat bölgesinde IDRF Kanada ile yüzlerce aileye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirmeye başladık.

Afetzedelere yapılan sıcak yemek dağıtımı, Herat Bölgesi

Dağıtım ile birlikte gıdaya erişim sorunun çözülmesinden en fazla mutlu olanlar ise pek tabii çocuklardı. Depremde 2 ağabeyini kaybeden Ahmed ve Ayşa, annesine ve büyükbabasına sıcak yemek götürmenin uzun zaman sonra yaşadığı en güzel hislerden biri olduğunu ve bu zorlu süreçte unutulmadıklarını bilmenin onları mutlu ettiğini ifade ettiler.

Yararlanıcılarımızdan Ahmed ve Ayşa sıcak yemek kuyruğunda

Kadınlar ve çocuklar kadar güç durumda ve yardıma muhtaç olanlardan biri de yaşlılardı.  Soğuk hava şartlarının yaklaşması ile birlikte barınmanın da bir sorun haline gelmesi içerisinde bulunulan durumu daha da zor bir hale getirmekteydi. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak ihtiyaç duyulan her bölgeye ivedi bir şekilde yardım götürmeye devam ettik. İkinci adım olarak ise, donörümüz IDRF Kanada ile birlikte bu duruma çözüm getirerek Herat bölgesinin İncil ilçesine bulunan Kemer Kalakh’ta ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye hem çadır ve battaniye hem de sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik.

Herat ilinin İncil İlçesinde bulunan Kemer Kalakh’ta yapılan battaniye ve çadır dağıtımları

7 Ekim tarihinden bu yana sahada temel insani yardım ve ihtiyaçların belirlenmesi adına aktif bir şekilde varlık göstermekteyiz. Donörümüz IDRF Kanada’nın cömert desteği ile zor durumda olan ve temel insani gereksinimlerinin karşılanması için bekleyen Afgan halkının yanında olmaya ve onların yaralarını sarmaya ivedi bir şekilde devam edeceğiz.

 

Faaliyetlere ait paylaşımları linkler üzerinden inceleyebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/Cy5XMTUIa3b/
https://www.instagram.com/p/CyiilY4ILFZ/
https://www.instagram.com/p/CyQJRB5I_-c/
https://www.instagram.com/p/CyN_U9qL8Ug/



ÇAD’DA BİNLERCE GÜLÜMSEYEN YÜZ!

Çad’da yaşanmaya devam eden toplumsal kriz, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkan olumsuz tablo ülk ...

FAS’IN KAHRAMAN KADINLARI…

Kadınların toplumsal hayata kazandırılmasının ve ekonomik özgürlüklerine sahip olmalarının büyük bir öneme sahi ...

GAZZE’DE HAYATLARA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ

Gazze’de geçtiğimiz Ekim ayından bu yana eşi benzeri görülmemiş insanlık dramı yaşanmaya devam ediyor. Yaklaşık 1 yı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN