Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC), dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen felaketlerde 20 yılı aşkın süredir milliyet, etnik, din, inanış, dil, siyasi görüş, cinsiyet, yaş, cinsel yönelim, genetik veya fiziksel özelliklere bakmaksızın, tüm insanların yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek amacıyla aktif bir şekilde faaliyet göstermektedir.
İçerisinde bulunduğumuz zaman diliminde farklı coğrafyalarda peş peşe meydana gelen seller, şiddetli depremler gibi daha pek çok felaketin yaşanması insanoğlunu beklenmedik sınavlara tabi tutmaya devam ediyor.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, insanların yaşamını bir anda değiştiren gelişmelerin ardından gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yükselen yardım çığlıklarına yıllar içerisinde edindiği engin tecrübesini pusula gibi kullanarak yardım etmeye ve sahada aktif bir şekilde varlığını hissettiriyor.
Depremin yaralarını sarmak için…
6 Şubat’ta merkezüssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdi. Binalar, iş yerleri, yüzyıllardır vatan toprağında bulunan tarihi eserlerin dahi zarar gördüğü şiddetli yer sarsıntılarında 50.783 kişi hayatını kaybederken; 107.000 kişi de yaralı olarak kurtarıldı. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, gün ağardığında bu zamana kadar eşi benzeri görülmemiş bir trajedi ile karşı karşıya kalan Türk halkı için ivedi bir şekilde temel insani yardım ve ihtiyaçların belirlenmesi adına sahada aktif bir şekilde varlık göstermeye başladı.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı depremin etkilediği Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Diyarbakır’da AFAD, Kızılay, Belediyeler, Valilikler, Göç İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde hareket ederek yaraları sarmak için acil müdahale çalışmalarını ve uzun soluklu destek projelerini hayat geçirdi. Öte yandan depremden etkilenen bir diğer bölge olan Kuzey Suriye’de de yardım faaliyetlerine devam ediyor. İnsanlığın gördüğü en büyük yıkımlardan birine yol açan depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bölge üzerinden elini çekmeyen Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bu süreç içerisinde dört adet toplum merkezi, çocuk dostu alanlar ve bir adet anne-çocuk bakım merkezinin kurulumunu tamamladı ve pek çok faaliyeti de hali hazırda sürdürüyor.
Kahramanmaraş ve Gaziantep’te çocukların bu süreci daha kolay atlatabilmesi için yapılan atölyelerden bazıları… |
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, deprem bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylı psikososyal destek sağlamanın yanı sıra; temel gereksinimlere olan erişimin sınırlı olduğu bilinci ile hareket ederek mobil mutfak, mobil duş ve tuvaletleri de depremzedelerin hizmetine sundu. Bölgede kurulan mobil mutfaklarda günde 2000’in üzerinde sıcak yemek servisi yapılmakla beraber; bu yardıma erişimi olmayan depremzedeler de elbette unutulmadı. İslahiye'deki konteyner kentler başta olmak üzere belirlenen yerleşkelerde, kamp kurulum alanlarında sıcak yemeğe erişimi olmayan depremzedeler için dağıtımlar gerçekleştirildi.
Tüm ülkeyi sarsan depremin beraberinde getirdiği çetin sonuçlardan en fazla etkilenenlerden biri de elbette çocuklardı. Bu sebeple Uluslararası Mavi Hilal Vakfı çalışmalarında yeni doğan, üç yaş altı ve okul çağında olan çocukları önceliklendirecek çetin kış şartlarında da zorlanmamaları adına giysi, sağlık yardımları (ilaç ve mobil hizmet hizmetleri dahil), hijyen malzemeleri, bebek bezi, mama desteği de sunmaya devam ediyor.
Desteğini her zaman devam ettirdi…
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı depremin üzerinden geçen 10 ay boyunca partnerleri;
Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, konteyner evler, çocuk dostu ve psikososyal aktivite alanları, fizyoterapi destekleri, kadınlara yönelik atölyeler ile sıcak yemek dağıtımları gerçekleştirdi.
Faaliyetlerin devamlılığının bir göstergesi olarak ise 19 Ekim 2023 tarihinde Hatay’ın Serinyol Bölgesi’nde Türkiye - Kore Dostluk Kenti’nin resmi açılışı yapıldı. AFAD ve Kore Uluslararası İşbirliği Ajansı (KOICA) koordinasyonunda kurulan dostluk kentinin açılış törenine Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkan Vekili Muzaffer Baca, Kore Büyükelçisi Won Ik Lee, AFAD ve yerel yöneticilerin yanı sıra; proje ortaklarından Save the Children, Good Neighbours, KFHI ve İlk Umut Derneği temsilcileri de katılım gösterdi.
Türkiye - Kore Dostluk Kenti açılışı, Hatay Serinyol |
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, yaklaşık 2000 kişinin barınacağı konteyner kente 170 adet oturuma hazır konteyner sağlamanın yanı sıra; bölgede düzenli olarak temel ihtiyaç kitlerinin dağıtımına, kadınlara yönelik güçlendirme çalışmalarına, psikososyal destek aktivitelerine, farkındalık oturumlarına ve bölge halkını yeniden kalkındırma amaçlı istihdam projelerini geliştirmeyi de sürdürüyor. Bununla birlikte depremden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa’da da temel insani yardım ve ihtiyaçların karşılanması haricinde her türlü maddi ve manevi desteği sunmaya devam ediyor.
Sınır ötesinde de varlığını sürdürdü
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, merkezüssü Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen tüm illerde yardım çalışmalarını hız kesmeden sürdürmekle birlikte; Kuzey Suriye’de de deprem sebebiyle göçe maruz kalmış topluluklara yönelik farklı başlıklar altında yardım projelerini de geliştirmeye devam ediyor.
Kahramanmaraş depremi yurt içerisinde çevre illerin yanı sıra Kuzey Suriye’de bulunan yerleşim yerlerine, tesislerine ve bölgenin altyapısına da zarar verdi. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak hızlı bir şekilde aksiyon olarak bölgede ihtiyaç analizleri yapmaya başladık. Yoğun ve detaylı araştırmalarımız sonucunda ana su deposu kullanılamayacak hale gelen Soran’da bu en temel ihtiyaç çözüme kavuşturulması gereken en önemli bir problemdi. Bu sebeple aynı bölgede 100 metreküp kapasiteli yeni su deposunun inşaatını tamamlamakla beraber; depremde zarar gören 50 metreküplük su deposunun restorasyonuna da devam ediliyor.
Su ve Sanitasyon Projesi (WASH) kapsamında Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ile ortak çalışmalarımız kapsamında Azez’de bulunan İVA kampına 4 adet tuvalet bloğu ve 2 adet duş alanı için de çalışmalar tamamlandı. Aynı bölgedeki Kardeşlik Kampı içerisine yapılacak 21 adet tuvalet bloğu kurulumu için protokol hazırlık süreci devam ediyor.
WASH Projesi kapsamında hazırlanan tuvalet ve duş alanı çalışmaları, Kuzey Suriye |
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Suriye’de diğer faaliyetleri için de harekete geçmiş bulunmakta. Muhawamah Kampı’nda kuracağı yaşam merkezi için de yakın bir zamanda çalışmalarına başladı. Bölgede kurulacak 100 adet briket evde yaklaşık 600 kişinin barınması planlıyor. Bununla birlikte alanda sürekli faaliyette olacak bir toplum merkezinin de kurulumunu gerçekleştirecek.
Briket ev ve toplum merkezi planı, Kuzey Suriye |
Diğer taraftan Action Medeor işbirliği ile acil insani yardım çalışmaları da hız kesmeden sürüyor. Üstelik Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, sağlık alanında bölgedeki tek yataklı hastanelerin belli branşlarına destek sağlayan ilk ve tek Türk STK’sı olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Aynı zamanda Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Suriye ekibi mobil klinik projesi kapsamında bölgedeki çadır kampları ziyaret ederek burada yaşayan kişilere yoğun ilgisini de sürdürüyor.
Sahada büyük bir görev bilinci ile çalıştı
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı hali hazırda Fas, Libya ve Afganistan’a da temel insani yardım ve ihtiyaçları da temin etmeye devam ediyor. 12 Eylül’de Fas’ta yaşanan şiddetli deprem, hemen ardından Libya’da meydana gelen sel, 7 Ekim’de Afganistan’da binlerce insanı hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan deprem sonrasında Uluslararası Mavi Hilal Vakfı ekiplerini ihtiyaç tespitinde bulunmaları için ivedi bir şekilde sahaya gönderdi.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı temel ihtiyaçları belirlemek için sahadaydı, Herat Bölgesi, Afganistan |
Fas’ta ve Libya’da yaşanan şiddetli doğa olayları pek çok yerleşim yerinin zarar görmesine veya artık oturulamayacak hale gelmesine neden oldu. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, felaketlerin yaşandığı ilk günden bu yana IDRF Kanada, Action Medeor, Islamic Help UK, Penny Appeal, King Baudouin Foundation US ve STACO gibi ortakların cömert desteği ile 4.000’den fazla kişiye ulaşarak çadır, battaniye, gıda paketleri, ilk yardım çantaları, battaniyeler, pişirme aletleri (ocak ve tencere), bebek maması ve bezleri, gaz tüpleri ve kıyafetleri ile kadınlara yönelik hijyen kitleri dağıttı. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bütün bunların yanı sıra Libya’da donörlerinin desteğiyle selden etkilenenler için bir acil Sıcak Yemek Projesi de başlattı.
Uluslararası Mavi Hilal ekibi gıda, battaniye, çadır ve hijyen paketleri dağıtımında, Fas |
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı başta Türkiye olmak üzere Fas ve Libya’ya desteğini sürdürürken 7 Ekim’de Afganistan’da meydana gelen depremler sonrasında bölgeye verdiği desteği daha da artırmaya başladı. Hemen sahaya inerek temel ihtiyaçların neler olduğunu araştırmaya başladı. Barınma ve sıcak yemeğe ulaşım hava şartları da göz önünde bulundurulduğunda acil olarak karşılanması gereken ihtiyaçlar arasında bulunuyordu. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bu gereksinimleri sağlayabilmek için ivedi bir şekilde harekete geçerek IDRF Kanada ile birlikte ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye sıcak yemek, battaniye ve çadır dağıtımı gerçekleştirdi.
Uluslararası Mavi Hilal ekibi IDRF ile birlikte Afganistan’da depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. |
Güney’den Kuzey’e faaliyetlerini sürdürüyor
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı yalnızca deprem bölgelerine değil; başka coğrafyalarda da yardımlarını aktif bir şekilde sürdürdü. Sahel Afrika’daki ihtiyaç sahibi insanların seslerini duyan ve yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacı ile sahada aktif bir şekilde varlığını sürdüren Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, IDRF Kanada’nın cömert desteği ile Ramazan dahil olmak üzere sürekli olarak gıda dağıtımı gerçekleştirmeye devam etti. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bu bölgedeki yaşam şartlarının zorluğundan en fazla etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunun bilinci ile yardımların dağıtımında dul kadınları ve yetim çocukların bulunduğu evleri öncelikli hale getirdi.
İnsani yardıma ihtiyaç duyan ülkelerden bir diğeri ise Sudan… Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, yıl boyunca Ramazan ve Kurban Bayramı’ndaki yardımlarını burada da sürdürüyor. 2023’ün Nisan ayında Sudan’da başlayan iç savaş halkın her anlamda olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Bu durum adeta domino etkisi yaratarak bir dizi sorunu da beraberinde getirdi. Savaş sebebi ile bulundukları bölgelerde mahsur kalan üç yüzün üzerinde aile temel ihtiyaçlarından biri olan gıdaya erişimde sorun yaşıyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, zor durumda olan ailelerin bu denli önemli gereksinimi karşılamak adına donörü IDRF Kanada’nın desteği ile aylık gıda desteği sağlamayı hedefliyor.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, tek bir kıtada ortak kaderi paylaşan her üç ülkede de Ramazan Bayramı’nda gıda paketi, Kurban Bayramı’nda kurban eti dağıtımı başta olmak üzere; temiz suya erişimde yaşanan zorluğa da çözüm bulmak amacı ile IDRF Kanada ile ortak bir şekilde hareket ederek büyük bir krizle karşı karşıya olan Çad, Nijer ve Burkina Faso’da da desteğini sürdürmeye devam etti. Çad’da 10; Burkina Faso’da 10 ve Nijer’de 35 adet olmak üzere su kuyularını hayata geçirdi.
Nijer ve Çad’da açılan su kuyuları… |
Ne yazık ki dünya üzerinde temiz suya ulaşımda sorun yaşayan ülkelerin sayısı oldukça fazla. Bunlardan bir tanesi de Yemen… Ülke nüfusunun %80’inden fazlasının insani yardıma ihtiyaç duyduğu bu coğrafyada susuzluk ile birlikte tarımda da direkt olarak yaşanan sorunlar gıdaya erişimi de oldukça güç bir hale getiriyor. Yaşanan bu insani dramı çözmek için IDRF Kanada ile birlikte harekete geçen Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, pek çok bölgede alışılagelmiş ve güneş enerjisinden yararlanılan su kuyularını faaliyete geçirdi. Bununla birlikte sağlık alanında yaşanan yoğun bakım ve solunum bakım ünitelerindeki iş gücü eksikliğinin giderilmesi için çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce hemşireye Solunum Terapisi eğitimi verildi. Aynı zamanda Ramazan Bayramı’nda gıda paketi; Kurban Bayramı’nda da kurban eti dağıtımı yapmayı da sürdürüyoruz.
Yemen’de açılan su kuyularından faydalanan yararlanıcılarımız… |
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, dünyanın her bir yerinde farklı şekilde tezahür eden sorunlara yardım elini uzatmaktan geri kalmıyor. Neredeyse 1 yılı aşkın süredir ülkemizin kuzeyinde devam eden savaş sebebi ile mağdur ve temel insani yardıma muhtaç durumda olan Ukrayna ve Moldova halklarına desteğini sürdürmeye var gücüyle devam ediyor. Savaş sebebi ile her iki ülkede de sağlık hizmetleri, gıdaya erişim, barınma vb problemlerin ortaya çıkması mevcut yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı. Bu sebeple Ukrayna ve Moldova halkının temel insani ihtiyaçlarını karşılamak için ekibimizi ilk andan itibaren sahaya gönderip her bir gereksinimin özenle karşılanması için büyük bir gayret gösterdik. Savaştan en fazla etkilenenlerin başında çocukların olduğunu göz önünde bulundurarak onları mutlu etmek ve yeni alışkanlıklar kazanmalarını sağlamak için İngilizce dersleri verilmesini sağladık. Her iki ülkede de farklı lokasyonlarda ısınma sorununa çözüm olacak şekilde destek verdik. Bununla birlikte barınakların ya da evlerin restore edilmesi için gerekli inşaat malzemeleri, çift camlı pencere ve kapı yardımı yaptık. Elbette bu bölgeye verdiğimiz destekler sınırlı değil. Düzenli olarak gıda ve hijyen paketi dağıtımına devam etmekle beraber; sağlık merkezinin inşası, su depolarının montajı gibi hali hazırda devam eden projelerimizle savaşın yaralarını birlikte sarmaya çalışıyoruz.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı dünyanın her neresinde olsun yardıma muhtaç insanların seslerini duyurmaya ve onlara desteğini sağlamaya devam etmek için var gücüyle çalışmaya devam edecek.