ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI, AFGAN KADINLARA DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR!


Çok değil yalnızca birkaç sene önce Afganistan’da meydana gelen rejim değişikliği ülkede pek çok mekanizmanın işleyişini kökten değiştirdi.

Afganistan ve Afgan halkı için her alanda meydana gelen kritik gelişmeler özellikle kadınların hayatını tümden değiştirdi. Eğitim başta olmak üzere pek çok alanda hakları kısıtlanan, yalnızca sosyal hayattan değil, iş hayatında da toplumun dışına itilen kadın ve kız çocukları için artık hiçbir şey ekisi gibi değildi.

Taliban yönetiminin ülkede hakim olması ekonomik ve siyasi başta olmak üzere pek çok krizin ortaya çıkmasına neden oldu. Halihazırda zorlu şartlar altında yaşayan Afgan halkı işsizlik, nakit akışının sağlanamaması gibi sorunlar işini kaybeden kalabalıkların daha fazla artmasına neden olmaya başladı. Afganistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, ülkede baş gösteren sorunlara çözüm getirmek amacı ile birkaç ay süre önce Mezar-ı Şerif şehrinde Toplum Merkezi’ni (VECC) hayata geçirdi.

Merkezin açılmasına öncülük eden en önemli misyonlardan biri Afgan halkına burada verilecek eğitim desteği ile hem meslek edinmelerini sağlamak hem de onlar için istihdam alanı sağlanması idi. Bu çerçeve içerisinde merkezde terzilikten, halı dokumaya; marangozluktan, okuma-yazmaya; yabancı dilden bilgisayar eğitimlerine kadar pek çok alanda eğitim verilmesi planlandı ve merkez faaliyetlerini bir bir hayata geçirmeye başladı.Bu eğitimlerin elbette en kıymetli öğrencileri elbette kadınlar ve kız çocukları idi.

Hem sosyal hem de iş hayatından kendi rızaları dışında koparılmış olan kadınlara destek olmak amacı ile IDRF Kanada’nın desteği ile beraber başlatılan terzilik eğitimi sayesinde 100’e yakın kadına bu meslek dalında kendilerini geliştirme imkanı sağlandı. Merkezde terziliğin yanı sıra halı dokuma eğitimini de alan kadınlar ilerleyen zaman içerisinde ailelerine destek olabilme ve yeni bir iş gücü yaratabilme konusunda umuda sahip.

Terzilik eğitimini alan kadınlardan biri olan Sohalia, Toplum Merkezi’nden pek çok şey öğrendiğini dile getirdi. Aldığı mesleki eğitimden sonra kadınların kendi evlerinde bir imalathane açabileceklerini ve hemcinslerine iş gücü sağlayabileceklerinden bahsederken; bu sayede ailelerine maddi anlamda destek olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Halı dokuma eğitimini alan kadınlardan biri olan Malali Karimi de sağlanan mesleki eğitim desteği ile halı dokumayı öğrendiklerini ve yaşadıkları yer olan Mezar-i Şerif’te böyle bir imkana sahip oldukları için çok mutlu olduğunu ifade etti. Nasıl para kazanabileceğini bilmeyen pek çok aile olduğunu sözlerine ekleyen Karimi, terzilik ve halı dokuma sayesinden ürettikleri ürünleri satıp bundan bir gelir elde edebileceklerini söyledi.

Kadınların ve kız çocuklarının hayata tutunması için desteğini onlardan hiçbir şekilde esirgemeyen Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, yaşanan ekonomik güçlükler sebebi ile işlerini kaybeden ya da iş bulmakta zorlanan erkekleri de unutmadı. Merkezde marangozluk eğitimi alan Saeed Abbas, ailesinde yalnızca babasının çalıştığını bu sebeple merkezde aldığı eğitim sonrasında para kazanıp ailesine destek olabilecekleri için mutlu olduğunu ifade etti.

Toplum Merkezi’nin bulunduğu bölgede verilecek eğitimlerle yüzlerce kişinin doğrudan fayda sağlaması hedefleniyor. Dünyanın her alanında daha fazla yardıma muhtaç  insana ulaşmak için siz sevgili donörlerimizin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunuyor.

Faaliyetlere ait paylaşımları link üzerinden inceleyebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/C1mK8bUI8N7/
https://www.instagram.com/p/CyIhoK9oKUJ/

 



AFGANİSTAN’DAKİ TOPLUM MERKEZİ İLK MEZUNLARINI VERDİ!

Afganistan’da yaşanan siyasi gelişmeler kadınlar başta olmak üzere Afgan halkının hayatını tamamen değiştirdi. Ülke i&cc ...

GAZZE’DE UMUTLARI YEŞERTMEK İÇİN VERİLEN MÜCADELE

UNRWA'dan Muzaffer BACA'ya Teşekkür Mektubu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve B ...

AB SURİYE VE BÖLGENİN GELECEĞİNE DESTEK KONFERANSI BRÜKSEL’DE TAMAMLANDI

Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri konferansın açılış konuşmaları, paneli ve yuvarlak masa toplantısında da hiçbir ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN