ULUSLARARASI MAVİ HİLAL RUSYA SALDIRISINDAN ETKİLENEN UKRAYNA HALKIYLA DAYANIŞMASINI SÜRDÜRÜYOR


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Mart 2022'den bu yana Ukrayna krizine müdahale etmek için sahada bulunuyor. Başlangıçta Güney Moldova'daki Ukraynalı mültecilerin ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde bir ofis ve depo kurdu. Acil yardım çalışmalarını birkaç ay içinde güney sınırından Odessa Oblastı'na, Türkiye'den ihraç edilen yardımların giriş noktası olan Bolhrad'dan Mykolaiv'e ve ardından Kherson'a kadar genişletti.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, imzaladığı Mutabakat Zaptı çerçevesinde yerel yönetimler ve sivil toplumla yakın iletişim ve işbirliği içinde bölgede faaliyet gösteriyor. Gagavuz halkı; yani Güney Moldova ve güneybatı Ukrayna'daki Türkçe konuşan topluluk, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın bölgedeki ağını genişletmesine yardımcı oluyor; bu da hızlı ve sürekli değerlendirmelere, müdahale sırasında sorunsuz gümrükleme prosedürlerine ve sahada nihai yararlanıcılara doğrudan erişime veya güvenlik sorunları sebebiyle doğrudan olmadığı durumlarda yardımın yakından izlenmesine olanak tanıyor. Gerçekleştirilen faaliyetler aşağıdaki sektörler kapsamında gruplandırılabilir.

  • Sağlık
  • Barınma ve Gıda Dışı Ürünler
  • Su, Sanitasyon ve Hijyen
  • Gıda Güvenliği
  • Mülteci Barınma Merkezleri ve Toplu Yaşam Alanları

Sağlık

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, birinci basamak sağlık merkezleri inşa ederek ve sağlık ekipmanı ve malzemeleri sağlayarak Ukrayna'daki sağlık sisteminin dayanıklılığını artırmak için çalışıyor. Ayrıca komşu ülke Moldova'da çatışmalardan etkilenen nüfusun ve mültecilerin sağlık ihtiyaçlarını destekliyor.

  • Odessa Oblastı'na bağlı bir sınır kasabası olan Tarutyne'de bir sağlık ocağı ek binası inşa edildi. 230 m2'lik bina, 3.000 yerinden edilmiş kişi dedahil olmak üzere Bölge’deki yaklaşık 40.000 kişiye hizmet verecek. Merkezin tefrişat çalışmaları hem tıbbi donanım ve malzeme hem de mobilya olarak devam etmektedir. Binanın Şubat 2024 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
  • Odessa Oblastı'na bağlı bir sınır şehri olan Bolhrad'da bir sağlık ocağı ek binası inşa edildi. 196 m2'lik bina, merkezdeki 2.000 yerinden edilmiş kişi dâhil olmak üzere yaklaşık 15.000 kişiye ve ayrıca birinci basamak sağlık hizmetlerinin eksik olduğu Vasilivska, Gorodne, Krinichne, Kubey köylerine hizmet verecek. Merkezin tefrişat çalışmaları hem tıbbi donanım ve malzeme hem de mobilya olarak devam etmektedir. Binanın Mayıs 2024 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
  • Mykolaiv Oblastı'na bağlı Bereznehuvate kasabasında bir birinci basamak sağlık merkezi inşa edilmesi planlanıyor. Bereznehuvate’da sağlık altyapısına yapılan saldırılar nedeniyle sağlık hizmetleri önemli ölçüde kesintiye uğradı. Sağlık merkezi bölgede yaşayan yaklaşık 19.000 kişiye hizmet verecek.
  • 1500 adet kan durdurucu 465 adet kapsamlı ilk yardım çantası, 600 adet turnike Kherson Bölgesel Şehir Acil Kurtarma Servisi'ne teslim edilmiştir.
  • 2 kamyon dolusu temel tıbbi ekipman ve malzeme ve aynı zamanda hijyen malzemeleri Güney Odessa Oblastı'ndaki sınır bölgeleri Bolhrad, Tarutyne ve Artsiz’ın hastanelerine sağlanmıştır.
  • Serpnevo (Gromoda Tarutyne dahilinde), Gorodne ve Dmitrovka (Gromada Gorodne dahilinde) ve Nadrichne ve Petrivka III (romoda Borodino dahilinde) köylerindeki sağlık merkezlerine toplam 5 jeneratör sağlandı.
  • Moldova'nın sınır kasabalarındaki hastaneler ve acil servis istasyonlarına 2 tır dolusu tıbbi malzeme ve sarf malzemesi ile 4 ambulans ulaştırıldı.

Barınma ve Gıda Dışı Ürünler

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, krizden etkilenen insanların yeterli barınma ve ev malzemesine erişimini sağlamak ve özellikle kış koşullarıyla baş etmelerine destek olmak için çalışıyor. Yalnızca ülke içinde yerinden edilmiş kişileri (IDP'ler), çatışmalardan etkilenen bölgelerde yerlerinden edilmemiş kişileri, geri dönenleri ve Ukrayna'daki ev sahibi toplumu desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda komşu ülke Moldova'daki çatışmalardan etkilenen nüfusu ve mültecileri de destekliyor.

  • Odessa Oblast’da 111 haneye; çoğunlukla kırsal kesimlerdeki boş evlere yerleşen IDP ailelerine ya da ev sahibi ailelerle birlikte yaşayan IDP ailelerine çift camlı pencere ve kapı, boya, yalıtım malzemeleri, kazan, elektrikli ısıtıcı gibi gerekli inşaat malzemeleri desteği sağlanmıştır.
  • Odessa Oblast’da 1.000 IDP (yerinden edilmiş) çocuk mont, bot, çorap ve termal içliklerden oluşan kışlık giysi dağıtımından yararlandı.
  • Odessa Oblast’da her biri 1 battaniye, 1 yün yastık ve 2 nevresimden oluşan setlerden 488 IDP (yerinden edilmiş) aile yararlandı.
  • 1881 aile; -1056’sı Odessa Oblastı'nda IDP, 825'i ise hassas durumdaki topluluklardan olmak üzere- çift kişilik %100 yün battaniye dağıtımından yararlandı.
  • Odessa ve Mykolaiv Oblastlarında 400 hane, 400 adet soba ve toplam 400 ton pelet dağıtımından yararlanmıştır.
  • Odessa Oblastta yerlerinden edilmiş veya hassas durumdaki yerel topluluklardan toplam 250 hanenin yararlanacağı, hane başına 850 kg yakacak odun dağıtımın devam etmektedir.
  • 100 aile Ukrayna'nın Kherson şehrinde planlanan soba, pelet ve kışlık giysi dağıtımından faydalanacaktır.
  • Moldova’da 55 mültecinin giysi için nakdi yardımdan yararlanmıştır ve Ceadir Lunga'da devam eden yakacak odun dağıtımından mülteci veya hassas durumdaki yerel topluluklardan 120 aile yararlanacaktır.

Su, Sanitasyon ve Hijyen

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ukrayna’da krizlerden etkilenen nüfusun temiz içme suyuna ve iyi sanitasyon ve hijyen uygulamalarına erişimini sağlamak için çalışmaktadır.  Ayrıca komşu Moldova'da çatışmalardan etkilenen nüfusun ve mültecilerin hijyen ihtiyaçlarını da desteklemektedir.

  • 46.080 litre şişelenmiş su, Kakhovka Barajı'nın ihlalinin ardından krize acil müdahale olarak Kherson şehrinde dağıtılmıştır.
  • Ukrayna'nın Snigurivka bölgesi idaresine su arıtımı için 21.600 tablet sağlanmıştır.
  • Kherson Şehir Merkezi ve Snigurivka'ya toplam 70 ton kapasiteli 15 su deposu yerleştirilmiş ve bu depolara 1500 tonun üzerinde test edilmiş ve sertifikalandırılmış içme suyu temin edilmiştir.
  • Ukrayna’nın Mykolaiv şehir merkezindeki şehirlerarası otobüs terminalinin karşısında kurulan ve Toplum Sığınma Evi tarafından yönetilen, engelliler için de bir kabin içeren sıhhi modülden günde en az 500 kişi faydalanmaktadır.
  • Ukrayna'nın Odessa Oblastı'nda hem yerinden edilmiş kişiler hem de yerel toplumdan ihtiyaç sahipleri dahil olmak üzere 3197 aile, her biri ailenin bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hijyen paketi dağıtımından yararlandı.
  • Moldova’da 2035 aile - 1534 Ukraynalı mülteci ve - yerel toplumdan 501 fiziksel engelli- her biri ailenin bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hijyen paketi dağıtımından yararlandı.

Gıda Güvenliği

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ukrayna’da krizden etkilenen insanların yaşamlarını idame ettirecek ve hayat kurtaracak gıdaya erişimlerini sağlamak için çalışıyor. Ayrıca komşu ülke Moldova'daki çatışmalardan etkilenen nüfusun ve mültecilerin ihtiyaçlarını da desteklemektedir.

  • Mıkolaiv şehir merkezinde şehirlerarası otobüs terminalinin karşısında kurulan ve valilik tarafından karşılama merkezi olarak ilan edilen, halkın kullanımı için telefon şarj cihazları, pişirme ve ısıtma ocakları bulunan, çorba, kahve ve çay dağıtılan Toplum Barınağı'ndan günde en az 500 kişi faydalanıyor.
  • Mykolaiv Şehir Merkezi'ndeki Toplum Sığınma Evi'nin yakınına kurulan yarı mobil fırında yapılan ekmek dağıtımından haftada en az 15.000 kişi faydalanıyor.
  • 185.886 adet konserve gıda Mykolaiv ve Kherson şehir merkezlerinde yerlerinden edilmiş kişilere ve savaştan etkilenen nüfusa dağıtıldı.
  • Ukrayna Odessa Oblast’da her bir koli 16 farklı ürün içeren gıda kolisi dağıtımından hem yerinden edilmiş kişiler hem de savaştan etkilenen nüfustan toplam 8853 aile yararlandı.
  • Ukrayna Odessa Oblast’da her bir koli 16 farklı ürün içeren gıda kolisi dağıtımından hem yerinden edilmiş kişiler hem de yerel toplumdan ihtiyaç sahipleri dahil olmak üzere 8853 aile yararlandı.
  • Mykolaiv şehir merkezinde kurulan ve içerisinde telefon şarj cihazları, pişirme ve ısıtma ocakları bulunan toplum barınağından günde en az 500 kişi faydalanmaktadır.
  • 4258 aile: 3705 Ukraynalı mülteci ve - 553 savunmasız topluluk ve yerel toplumdan fiziksel engelli kişiler Moldova'daki her biri 16 farklı ürün içeren gıda kolisi dağıtımından yararlandı.
  • Fiziksel engelliler de dâhil olmak üzere 1288 Ukraynalı mülteci taze gıda alımı için nakdi yardımdan yararlanmıştır.

Mülteci Barınma Merkezleri ve Toplu Yaşam Alanları

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ukrayna'daki Toplu Yaşam Alanlar (CS) ve Moldova'daki Mülteci Barınma Merkezlerindeki (RAC) yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışıyor.

  • Ukrayna'nın Mykolaiv Oblastı'na bağlı Kobleve Toplu Yaşam Alanında kalan 300 yerinden edilmiş kişi, Toplu Yaşam Alananına sağlanan hijyen materyallerinden ve her biri 1 battaniye, 1 yün yastık, 2 nevresim takımı içeren 300 yatak seti dağıtımından yararlandı.
  • Odessa Oblast2da Tarutyne'deki Yaşlılar Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı Kherson ve Kharkiv'den 40 yerinden edilmiş yaşlı, Merkeze verilen 2 elektrikli ısıtıcı ve her biri 1 battaniye, 1 yün yastık, 2 nevresim takımı içeren 40 yatak setinden yararlandı.
  • Odessa Oblast Bolhrad'daki anaokuluna sağlanan 60 nevresim takımı ve 60 yataktan 25'i yerinden edilmiş çocuk olmak üzere en az 60 çocuk yararlandı.
  • Moldova'nın Congaz ve Chirsovo bölgesindeki Mülteci Barınma Merkezlerinde ağırlanan en az 200 mülteci, sağlanan 5 buzdolabı ve 3 çamaşır makinesinden yararlandı.
  • Moldova'da Mülteci Konaklama Merkezi olarak kullanılan “Bucuria Sand” sanatoryumunda ağırlanan 150 mülteci, toplu gıda, hijyen malzemesi, nevresim ve havlu setlerinden yararlandı.
  • Mülteci ailelerden ve hassas yerel topluluklardan yaklaşık 100 çocuk dönemsel etkinlik organizasyonlarına katıldı. Yüzlerce çocuğun faydalanması amacıyla Komrat'taki Gençlik Merkezi ile Moldova'nın Chirsovo ve Vulcaneshti'deki Mülteci Barınma Merkezlerine kırtasiye malzemeleri ve masa oyunları temin edildi. Haftada yaklaşık 50 çocuk sanat ve ingilizce kurslarından yararlanmaya devam ediyor.



AFGANİSTAN’DAKİ TOPLUM MERKEZİ İLK MEZUNLARINI VERDİ!

Afganistan’da yaşanan siyasi gelişmeler kadınlar başta olmak üzere Afgan halkının hayatını tamamen değiştirdi. Ülke i&cc ...

GAZZE’DE UMUTLARI YEŞERTMEK İÇİN VERİLEN MÜCADELE

UNRWA'dan Muzaffer BACA'ya Teşekkür Mektubu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve B ...

AB SURİYE VE BÖLGENİN GELECEĞİNE DESTEK KONFERANSI BRÜKSEL’DE TAMAMLANDI

Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri konferansın açılış konuşmaları, paneli ve yuvarlak masa toplantısında da hiçbir ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN