GAZZE: YIKINTILARIN ARDINDAKİ HAYAT MÜCADELESİ


Açlık, susuzluk, hijyen eksikliği, kayıplar ve gözyaşları… Gazze’de hayatta kalmaya çalışan insanların aylardır birebir yaşadığı durumun adeta bir özeti. Gelgelelim, perde arkasında çok daha fazla dram yatıyor…

Bombardımanın başladığı ilk andan itibaren meydana gelen elektrik kesintileri, gıdaya ve temiz suya ulaşımda yaşanan zorluklar, hizmet veren hastane sayılarında azalma ve buradaki ekipman eksikliği nedeni ile sağlık sektörünün yeterli bir şekilde hizmet vermekte zorlanması Gazze halkının kaderini yeniden tayin etti. İnsan hayatında önemli bir yer tutan bu temel ihtiyaçlar yardımlar ile sağlanmaya devam etse de ne yazık ki halen daha yeterli değil.

Yıkık evinin içerisinde oyun oynayan bir çocuk, Gazze

Gazze halkı içerisinde bulunduğu zorlukları ve kendi seslerini dünyaya duyurmaya çalışsa da ne yazık ki çıplak gözle görülmeyen daha nice dram perde arkasında saklanıyor. Perde hafifçe aralığında ise yaşanan felaketlerden en fazla etkilenenlerin başında kadınlar ve çocukların olduğu apaçık bir şekilde gözler önüne seriliyor. Ve açlık tüm ihtişamı ile kendisini gösteriyor. Çocuklarını yeterli bir şekilde besleyemeyen anneler, bir kap yemek yiyebilmek için kuyruğa girmek zorunda kalan küçücük çocuklar hayatın acı gerçeğini adeta bir tokat gibi yüze çarpıyor.

Çocuklar ve aileler açlık ile sınanıyor

Yardım kamyonlarının Kuzey Gazze’ye girişlerinin kısıtlanması gıda erişimi giderek daha da büyük bir problem haline getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Direktörü Rick Brennan akut yetersiz beslenmenin en çok 2 yaş altındaki çocuklar için büyük bir tehlike olduğunu ifade etti. 1 Bu durum maalesef çocuk kayıplarında artış yaşanmasına neden oluyor.

Elbette yardımlarının gelmemesinden etkilenen bölgeler yalnızca Kuzey Gazze ile sınırlı değil. Rafah, Khan Younis, Gazze şehri de aynı sorunlar ile mücadeleye devam ediyor.  Karşılaşılan güçlükler sadece kadınları ve çocukları etkilemek ile kalmıyor bölgede yaşayan her yaştan insan ne yazık ki ortak sorunlar ile yüz yüze kalıyor. Öyle ki en belirgin unsurlardan biri de hijyen eksikliği… Bombalanan evlerinin yakınında kendilerine derme çatma çadırlarda yeni bir hayat kurmaya çalışan aileler, çöplerini yakınlarındaki alanlara bırakmak zorunda kalıyor. Çocukların oynadığı ve insanların yaşamak zorunda olduğu ortak alanda biriken bu çöp yığınları oluşabilecek hastalıkların adeta habercisi olarak gün geçtikte koca bir dağ haline geliyor. Üstelik temiz suya çok fazla erişiminde neredeyse çok az olması insanların kıyafetlerini, bulaşıklarını vb. yıkamak için defaatle aynı suyu kullanmak zorunda kalmalarına neden oluyor.

Hijyen eksikliği Gazze’deki en önemli problemlerin başında geliyor.

Gazze’de her yaştan insanın yüz yüze kaldığı problemler onların yaşamlarını günden güne daha da zor bile hale getiriyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bölgeye yardımlarını ivedi bir şekilde sürdürmeyi ve acı içerisinde yaşayan masum sivillere desteğini devam ettirmeyi planlıyor. Bu sebeple siz sevgili donörlerimizin desteğine her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Bağışçılarımızdan Gazze halkının acil ihtiyaçlarına cevap vermeleri için çağrıda bulunuyoruz.

Acil müdahale çağrımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://ibc.org.tr/EN/1710/ibc-flash-appeal-responding-gaza-crisis



ÇAD’DA BİNLERCE GÜLÜMSEYEN YÜZ!

Çad’da yaşanmaya devam eden toplumsal kriz, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkan olumsuz tablo ülk ...

FAS’IN KAHRAMAN KADINLARI…

Kadınların toplumsal hayata kazandırılmasının ve ekonomik özgürlüklerine sahip olmalarının büyük bir öneme sahi ...

GAZZE’DE HAYATLARA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ

Gazze’de geçtiğimiz Ekim ayından bu yana eşi benzeri görülmemiş insanlık dramı yaşanmaya devam ediyor. Yaklaşık 1 yı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN