AFGANİSTAN’DAKİ TOPLUM MERKEZİ İLK MEZUNLARINI VERDİ!


Afganistan’da yaşanan siyasi gelişmeler kadınlar başta olmak üzere Afgan halkının hayatını tamamen değiştirdi.

Ülke içerisinde meydana gelen siyasi çalkantılar eğitim başta olmak üzere ekonomiye ve devletin diğer kolonlarına da sirayet etti. 7’den 70’e herkesi etkileyen bu gelişmelerin etkisi elbette en fazla kadınlar ve kız çocukları üzerinde görüldü.

Temel hak ve özgürlüklerinin ellerinden alınmasının yanı sıra hem sosyal hem de eğitim hayatından tamamen soyutlanan kadınlar ve kız çocukları için yaşam çok daha zor bir hale geldi. Ekonomik alanda yaşanan aksaklıklar Afgan halkını işsizliğin pençesine düşürdü. Nakit akışının sağlanamaması gibi maddi problemler işsiz kalabalıkların ortaya çıkmasına ve gün geçtikçe artmasına neden olmaya başladı.

Afganistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, ülkede baş gösteren sorunlara çözüm getirmek amacı ile IDRF Kanada ile birlikte Mezar-ı Şerif şehrinde Toplum Merkezi’ni (VECC) hayata geçirdi. Merkezin açılmasının temelinde Afgan halkına eğitim desteği ile meslek edinmelerinin sağlanması ve istihdam oluşturulmasına katkı bulunulması hedeflendi. Belirlenen misyon çizgisinde Toplum Merkezi’nde halıcılık, terzilik ve marangozluk eğitimleri büyük bir titizlik ile verilmeye başlandı. Bir dönem boyunca devam eden eğitimler sonrasında çoğunluğu kadın olmak üzere 150 kişi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen tören ile sertifikalarını aldı.

Terzilik ve halıcılık eğitimlerini tamamlayan yaklaşık 100’e yakın kadın, sahip oldukları yepyeni meslekleri ile ailelerinin geçimine katkıda bulunma ve kendileri için yeni bir hayat kurabilme umuduna sahip olduklarını dile getirdiler.

Terzilik eğitimini tamamlayanlardan biri olan Sohaila, Toplum Merkezi’nde mesleğe dair pek çok şey öğrendiğini; hem kendisi hem de başka kadınlar için istihdam alanı yaratabileceğini sözlerine ekledi. Halıcılık eğitimini tamamlayan Malali Karimi ise, böyle bir imkana sahip oldukları için mutlu olduklarını ve evden çalışarak para kazanabileceklerini ifade etti.

Kadınların ve kız çocuklarını hayatın her alanında var olabilmeleri için onlara her zaman destek olan ve bu yönde çalışmalarını sürdüren Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, ekonomik problemler sebebi ile işini kaybeden veya iş bulmakta güçlük çeken erkekleri de unutmadı. Toplum Merkezi’nde marangozluk eğitimini tamamlayan Saeed Abbas, böyle bir imkana sahip oldukları için çok memnun olduklarını dile getirdi. Ailesinin geçimini babasının sağladığını ve artık edindiği meslek sayesinde kendisinin de para kazanıp onlara destek olabileceğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın IDRF Kanada desteği ile birlikte Mezar-ı Şerif’te hayata geçirdiği toplum merkezi birinci dönem mezunlarını verdi. Bölgede her alanda geniş bir yelpazede eğitim vermeyi hedefleyen Vakıf, faaliyetlerine hız kesmeden devam edecek.

 

Faaliyetlere ait paylaşımları link üzerinden inceleyebilirsiniz:

https://www.instagram.com/p/C4LMGkfoMoe/?igsh=Zm84NWZuNHV3dHV1

https://www.instagram.com/reel/C2uSN9LvqTd/?igsh=dGtsM3R3czMxeTFs 

https://www.instagram.com/p/C1mK8bUI8N7/

https://www.instagram.com/p/CyIhoK9oKUJ/



YEMEN: SUSUZLUĞUN PENÇESİNDE YAŞAM…

Yemen’de yaşanan toplumsal kriz ülke mekanizmasının işleyişini önemli ölçüde sekteye uğratıyor. Meydana gelen ...

AFGANİSTAN’DAKİ SEL FELAKETİNE MÜDAHALE İÇİN ACİL ÇAĞRI

Cumartesi günü Afganistan'ın kuzeyindeki Baghlan eyaletindeki şiddetli selden sonra insanlar hasar g&ou ...

AFGANİSTAN’DAKİ TOPLUM MERKEZİ İLK MEZUNLARINI VERDİ!

Afganistan’da yaşanan siyasi gelişmeler kadınlar başta olmak üzere Afgan halkının hayatını tamamen değiştirdi. Ülke i&cc ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN