GELECEĞİ AYDINLATAN YARDIMLAR BÜYÜK SES GETİRDİ!


Afganistan’da yaşanan siyasi değişim devletin ekonomi, sağlık, eğitim gibi önemli kolonlarına sirayet etti. Meydana gelen çalkantılar ülkedeki dengeleri de alt üst etti.

Ülkede yaşanan rejim değişikliği mevcut şartları ileriye götürmek bir yana, çözülmeyi bekleyen her bir sorunun giderek daha fazla büyümesine neden oldu. Halkın her türlü zorluğa göğüs gererek yaşamaya çalıştığı Afganistan’da inanılmaz boyutlara ulaşan insani kriz, gün geçtikçe daha karmaşık bir hal almaya başladı.

Toplumu hak ve özgürlüklerin kazanımı bakımından ikiye ayıran mevcut rejim, kadınların ve kız çocuklarının kader çizgisini keskin bir şekilde değiştirdi. Eğitim alma, toplum ve iş hayatında söz sahibi olma gibi pek çok alanda varlıklarının silinmesine neden oldu. Ancak bu durum yaşanan sorunlardan yalnızca bir tanesi idi… Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler Afgan halkının işini kaybetmesine, nakit akışının azalmasına ve gıda fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Bu da ülke içerisinde açlık sınırında yaşayan insan sayısının her geçen gün artmasına ve bu çemberin daha genişlemesine neden oldu.

Gıdaya ulaşım en büyük problemlerden biri…

Yaşanan felaketlerden her zamanki en fazla etkilenen ise çocuklar ve kadınlar oldu. Gıda yetersizliğinin gün geçtikçe daha çok hissedilmesi hayatı tehdit eden bir boyuta ulaştı. Hamileler, emziren kadınlar ve çocuklar büyük bir gıda krizinin ortasında kaldı. Bölgedeki gelişmeleri en başından beri dikkatli bir şekilde takip eden Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Afgan halkının ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde analiz ederek IDRF Kanada’nnın işbirliği ile yıl boyunca gıda paketi dağıtımlarına başladı. Her sene Ramazan’da gıda paketi ve Kurban Bayramı’nda et dağıtımları gerçekleştirmeye devam etti. Geçtiğimiz Ekim’de yaşanan şiddetli depremler ve Mayıs ayında meydana gelen sel felaketinde de çadır, battaniye, sıcak yemek dağıtımı gibi pek çok desteği sağlayarak Afgan halkının yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak faaliyetleri tüm bunlarla sınırlı kalmadı.

Afganistan ekonomisinde yaşanan mevcut kriz, temel insani yaşam koşullarını etkileyen önemli konuların başında gelen ve gün geçtikçe daha da derinleşen bir sorun haline geldi. İstihdamın giderek azalması ve bu duruma bağlı olarak gelişen geçim sıkıntısının varlığını etkili bir şekilde hissettirmesi insani yaşam koşullarını gittikçe zorlayan bir hal almaya başladı. Bu noktada Afgan halkına eğitim desteği ile meslek edinmelerini sağlanmayı ve istihdam oluşturulmasına katkı bulunmayı hedefleyen Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, IDRF Kanada ile birlikte Mezar-ı Şerif’te Toplum Merkezi’ni (VECC) hayata geçirdi. Halıcılık, marangozluk ve terzilik eğitimlerinin verildiği merkez geçtiğimiz Mayıs ayında birinci dönem mezunlarını verdi. 

Toplumsal hayata kazandırmak için…

Bölgeye yapılan yardımlar hakkında Balkh vilayeti Adalet Bakanlığı Soruşturma ve Denetim Koordinatörü Farid Ahmad Nouri yerel televizyon kanalına önemli açıklamalarda bulundu. Pek çok vakıf ve STK işbirliği ile Mezar-ı Şerif ve ilçelerinin çeşitli bölgelerinde 20.000’e kadar yardıma ihtiyaç duyan aileye gıda ve gıda dışı insani yardım ulaştırıldığını bildirdi. Nouri, Afgan halkına destek sağlayan vakıflar arasında Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın da olduğunu sözlerine ekledi.

Afganistan’da ilerleyen zaman içerisinde hayata geçirilmesi planlanan faaliyetler hakkında yerel televizyona konuşan Afganistan Proje Koordinatörü Sadullah Devletgeldi, son 6 ay içerisinde gerçekleştirdikleri programlarla Adalet Bakanlığı’nın desteği ile birlikte 4.000 aileye gıda ve gıda dışı yardım sağlandığını ifade etti. Aynı zamanda Toplum Merkezi’nde yeni meslek edinmeyi isteyen ve bunu profesyonel bir şekilde icra etmek isteyen bireyler için de halıcılık, terzilik ve marangozluk eğitimlerinin verildiğini sözlerine ekledi. Bununla birlikte evsiz bireyleri de profesyonel anlamda topluma ve hayata kazandırmak için dikiş, halı dokuma ve aşçılık gibi mesleki eğitimlerin verileceğinin de altını çizdi. 



YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

DENGELERİN YERİNDEN OYNADIĞI ÜLKE: AFGANİSTAN

2021 yılında Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile birlikte sadece siyasi değil sosyal anlamda da pek &cced ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI’NIN UKRAYNA KHERSON’DAKİ EKİBİNE RUSYA TARAFINDAN DÜZENLENEN DRONE SALDIRISINDA İKİ YARDIM GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ, ÇOK SAYIDA KİŞİ YARALANDI

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; İnsani Yardım Ekibine Yapılan Barbarca Saldırıyı Şiddetle Kınıyor ve Tüm Dünyadaki İnsani Yardı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN