DENGELERİN YERİNDEN OYNADIĞI ÜLKE: AFGANİSTAN


2021 yılında Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile birlikte sadece siyasi değil sosyal anlamda da pek çok değişiklik meydana geldi.

Tüm dünyanın gözü önünde pek çok dram yaşandı. Çocuklarının geleceğini kurtarmak için onlardan bile isteye vazgeçmek zorunda kalan anne ve babalar; ülkeden bir an önce çıkmak için hayatını tehlikeye atan binlerce insan... Ve görmediğimiz, bilmediğimiz, gösterilmeyen daha nice trajedi birer sır olarak kaldı.

Taliban’ın ülke yönetiminde söz sahibi olması toplum hayatında, ekonomide, sağlıkta ve daha pek çok şeyde büyük ölçüde değişime neden oldu. Sosyal hayattan birey olarak dışlanan kadınlar ve kız çocukları, ekonominin gün geçtikçe daha kötüye gitmesi, sağlık alanında yaşanan aksaklıklar Afgan halkının çok daha büyük zorluklar ile karşılaşmasına neden oldu. Bunlardan insan hayatı için en önemli olanlarından biri ise açlık ve bu durumdan en fazla etkilenenler ise ne yazık ki çocuklar…

Afganistan’da 3.2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya. Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana geçen süre içerisinde artan aşırı yoksulluk bu durumun ortaya çıkmasında en büyük etkenlerden bir tanesi.1 Çaresiz bir halde çocuklarının sağlığına kavuşması için yanları başında bekleyen anneler çocuklarının gözleri önünde yok olup gitmesine birebir şahit oluyor. Taliban hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fitrat, seller ve iklim değişikliği gibi doğal afetler nedeniyle daha da derinleşen yoksulluk ve yetersiz beslenme sorununun kendilerine miras kaldığını ve uluslararası toplum insani yardımı arttırmasını, bunu siyasi ve iç meselelerle ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Sağlık sisteminin de düzgün bir şekilde çalışmaması ve bununla birlikte yeterli beslenmenin sağlanamaması açlık sorununu her geçen gün daha da derinleştiriyor. 

Afgan halkının yaşadığı zorlukları yakından takip eden ve her zorlu koşulda onların yanında olan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, yardımlarını sürdürmeye devam ediyor. Daha önce çadır, sıcak yemek, battaniye, gıda paketi dağıtımı gibi pek çok yardımda bulunan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, açlık sorununa çare olabilmek için gıda paketi dağıtımlarına büyük bir titizlik ile devam ediyor. Bu çizgi doğrultusunda geçtiğimiz günlerde IDRF Kanada ile birlikte 250 yardıma muhtaç aileye aylık gıda paketi dağıtımı gerçekleştirildi.

Gıda dağıtımında bekleyen çocuklardan yalnızca bir tanesi…

Bütün bu desteğin yanı sıra IDRF Kanada ile birlikte geçtiğimiz yıl Mezar-ı Şerif’te hayata geçirilen ve bu sene terzilik, halıcılık ve marangozluk alanlarında mesleki yeterliliğe ulaşan ilk mezunlarını veren Toplum Merkezi’nde de (VECC) kadınları ve yardıma muhtaç kimseleri toplumsal hayata yeniden kazandırmak için eğitimler tüm hızıyla verilmeye devam ediliyor.

Bir yıl içerisinde toplamda 600 yardıma muhtaç kişiye mesleki eğitim verilmesi hedefleniyor. Eğitim süreci, Toplum Merkezi’nde terzilik, halıcılık ve marangozluk branşlarında Afganistan Balkh ili Adliye Başkanlığı ve yeni kurulan Dilenciler Komitesi ile birlikte yürütülüyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak, yardıma muhtaç kimselere yardım elimizi uzatmaya ve onlara destek olmaya büyük bir özveri ile devam edeceğiz.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/news/articles/cj35611ngyro



YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

DENGELERİN YERİNDEN OYNADIĞI ÜLKE: AFGANİSTAN

2021 yılında Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile birlikte sadece siyasi değil sosyal anlamda da pek &cced ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI’NIN UKRAYNA KHERSON’DAKİ EKİBİNE RUSYA TARAFINDAN DÜZENLENEN DRONE SALDIRISINDA İKİ YARDIM GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ, ÇOK SAYIDA KİŞİ YARALANDI

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; İnsani Yardım Ekibine Yapılan Barbarca Saldırıyı Şiddetle Kınıyor ve Tüm Dünyadaki İnsani Yardı ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN