Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC)’nin Kuzey Suriye’de kurduğu 30 yataklı Bab-al Salam hastanesinde genel cerrahi, kadın doğum ve ortopedi servisleri mevcut. 3 ay önce hizmete giren hastanede biri mobil 2 ameliyathane bulunuyor. Hastanede 1’i kadın doğum, 2’si genel cerrahi, 2’si ortopedi uzmanı 5 Suriye’li uzman doktor toplamda 15 personel görev yapıyor, tüm hizmetler ücretsiz veriliyor. Kilis’te geçen yıl kurulan 35 yataklı saha hastanesinde de yatak kapasitesi 50’ye çıkartıldı.
Kilis Öncüpınar sınır kapısından Suriye’ye girdikten hemen sonraki geniş alanda kurulan kampların yanıbaşında 30 yataklı 2 ameliyethanesi bulunan hastanede 1 ‘i kadın doğum, 2’si genel cerrah, 2’si ortopedist 5 Suriye’li doktorla gece gündüz demeden gelen hastalara hizmet veriyor. Ulusluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC)’ nin Alman Malteser yardım kuruluşu ile birlikte kurduğu hastanede, ayda ortalama 150 ameliyat gerçekleştiriliyor. En yoğun çalışan servis ise kadın doğum.
Vakfın Suriye sağlık projeleri sorumlusu Dr. Mahmod Mustafa, 3 ay once kurulan hastanenin henüz tam kapasiteyle çalışamamasına rağmen ayda 1000 e yakın hastaya hizmet verdiklerini, montaj işlemlerinin tamamlanması ardından bu kapasiteyi daha da arttırmayı hedeflediklerini söylüyor;
’’ Burası sınırın hemen yanında güvenli bir bölge bu yüzden sağlık ekiplerimiz güven içinde gelen hastalara hizmet verebiliyor. Her hastayı Türkiye’ye götürmemiz mümkün değil özellikle doğum vakalarını. Düşünün sadece bizim hastanemizin yakınındaki kamplarda 50 bin üzerinde savaş mağduru Suriye’li var. Buna birde iç kesimlerden çatışma bölgeleri ve Halep’ten gelen vakalar eklenince yükümüz daha da ağırlaşıyor. 3 dalda genel cerrahi, kadın doğum ve ortopedi’de müdahale edebildiğimiz 2 ameliyathanemiz var. Biri mobil henüz ikincisini hizmete sokamadık. Ama kısa sürede 2. ameliyathanemiz de hizmete girecek’’
Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı Kuzey Suriye’deki 2 ayrı kamptaki sağlık merkezlerine de ilaç ve tıbbi personel desteği veriyor.
HER AY ORTALAMA 150 DOĞUM GERÇEKLEŞİYOR
Şüphesiz Mavi Hilal Bab-al Salam hastanesinde en yoğun mesai kadın doğum servisinde yaşanıyor.
Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım Vakfı Suriye yardımları koordinatörü Aziz Civelek hastaneyi ziyaretinde böyle bir mutluluğa tanıklık etme mutluluğunu yaşıyor.
. 5 dakika once sezaryenle dünyaya gelen minik kıza Ayşa adı veriliyor. Kucağında minik kızıyla poz veren baba Emir Huseyin mutluluğunu Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) heyetiyle paylaşıyor.
Emir Husseyin eşinin doğumunun sezeryanla yapılabilmesinin Suriye’de imkansız olduğunu Bab-al Salam Hastanesinin kurulmasıyla belkide eşinin hayatına malolabilecek sorunlu bir doğumu ,sağlıklı bir şekilde yaptırabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor. Hastane görevlileri minik Ayşa’nın kulağına ismini dualar eşliğinde fısıldıyor.
KİLİS SAHRA HASTANESİNDE YATAK KAPASİTESİ 50’YE ÇIKTI
Öte yandan sınırın diger tarafında Türkiye’de Suriye’li mültecilerin yaşadığı Kilis’te yine Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hizmete giren Kilis Sahra Hastanesinde de ücretsiz sağlık ve fizik rehabilitasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. 35 yataklı olarak kurulan hastaneye ek 15 yatak kapasitesi eklenerek 50 yataklı hale getirildi. Ağırlıklı olarak ciddi yaralanmalar ardından Türkiye’deki tam teşekkülü hastanelerde ilk tedavileri yapılan Suriye’li yaralıların ilk müdahale ardından tedavilerini yatarak sürdürebildikleri bu hastane Kilis devlet hastanesinin zaten ağır olan yükünü hafifleten önemli bir sağlık merkezi konumunda. Fizik tedavi merkezindeyse hastalar Suriye’li uzman doktorlar eşliğinde tedavilerini gerçekleştirebiliyorlar. Tamamı Suriye’li doktorlardan oluşan hastane kadrosu ve hastanenin tüm masrafları ve sağlık malzemeleri ile ilaçları Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı ve Alman Malteser yardım kuruluşu işbirliği ile karşılanıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaşın en büyük mağduru ise çocuklar. Savaş onlarda izlerini hayatları boyunca taşıyacakları ağır darbeler vuruyor. Kimi ailesinin tüm fertlerini kaybederek psikolojik bir travmaya,kimiyse bir bombayla bacak,el yada gözlerini kaybederek sakat kalmaya mahkum oluyor. Kilis saha hastanesi hem psikoljik hemde fiziksel tedavi anlamında savaş mağduru çocuklara da destek oluyor. Fizik tedavi merkezinde her gün fizik terapi uzmanlarıyla tedavi gören Abdullah Mustafa’da onlardan biri. 2 ay önce sokakta evlerine ekmek almak için fırın kuyruğunda bekleyen Abdullah bir patlama sonrası sol bacağını kaybetmiş. Sağ bacağıda kırılan Abdullah Kilis ve Antep’teki hastanelerde ilk tedavisi ardından şimdi Kilis Saha hastanesinde fizik tedavi görüyor. Daha önce ayağa kalkamayan Abdullah şimdi koltuk değnekleri ile yürüyebiliyor. Abdullah’ın en büyük isteği şimdi bir protez bacak sahibi olabilmek...