Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı – ESNET Projesi
“Deprem gibi doğal afetler sınır tanımaz, ülke sınırlarıyla sınırlandırılamaz olaylardır, bu noktadan hareketle bu konuda uzmanların sınır ötesi çalışmaları ve riski bu yönde azaltılmasını sağlamaları bir gerekliliktir.”
ESNET Projesi Gerçekleşen Proje Sonuçlarının Görüşüldüğü Proje Kapanış Toplantısı 25 Nisan 2014 Tarihinde Istanbul’da Düzenlendi
Projenin uygulama sürecinde bu görüş gerek bilimsel çevreler gerekse de projenin uygulandığı tüm ülke uygulayıcılarınca benimsenerek hareket edilmiştir. Bu anlayış ve uygulama çerçevesinde uygulanan Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı Projesi kapsamında ortak gözlem ve müdahale planlarına katkı sağlayarak proje sonucuna başarıyla ulaşılmıştır.
26 aylık (01.03.2012 – 01.05.2014) uygulama sürecinde ESNET Projesinde ulaşılan başlıca sonuçlar:
>> Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Moldova Cumhuriyetinde gerçekleştirilen teknik çalışma ziyaretleri sonucunda hazırlanan 4 ülke sismik değerlendirme raporu.
>> İstanbul’da gerçekleştirilen 4 ülke katılımlı bölgesel çalıştayının bir sonucu olarak hazırlanan Karadeniz Sismik Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi Sıralı İşleyiş Planı.
>> 25 sektörel üye tarafından imzalanan “Bölgesel Çalışma Ağı – Network Protokolü”.
>> www.blacksea-esnet.eu adresi üzerinden yayınlanan ve erişimde olan ESNET Sismik Güvenlik Çalışma Ağı Web Portalı.
>> Bir internet erişim aracı olarak geliştirilen Karadeniz Ortak Sismik Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi.
>> www.esnet-egroup.eu adresi üzerinden erişimde olana ve bir internet iletişim aracı olarak geliştirilen ESNET e-group portalı.
>> Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Moldova Cumhuriyetinde Bölgesel olarak geliştirilen “Acil Durum Müdahale Uygulama Kurumlarına” yönelik kapasite geliştirme eğitim müfredatı manueli. Buna paralel geliştirilen bu yayın üzerinden 4 ülkede 80 sektör uzmanına yönelik eğitimler.
>> Türkçe, İngilizce, Romence ve Bulgarca olarak yayınlanan ESNET Proje Kitabı.
>> 4 farklı temalı depreme hazırlıklı olmak konusunda eğitim içerikli kısa filmler.
Tüm bu gelişmeler ve proje sonuçları üzerinden her dört ülkenin kapsadığı Karadeniz Bölgesi Havzasında deprem potansiyeline ilişkin daha iyi bir gözlem ve öngörü geliştirilmesine olanak sağlanmıştır. Bu öngörü üzerinden olası bir depreme karşı daha hazırlıklı bir reaksiyonda bulunulması yönünde gerek afet ve acil durum müdahalelerinde bulunan uygulayıcılarının gerekse de toplumun bu potansiyele karşı daha hazırlıklı olabilmeleri ve bir anlamda da olası bir depremin etkilerinin azaltılması mümkün olabilmiştir. IPA Lider Uygulayıcı Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı bir STK olarak Karadeniz Bölgesi Havzasında daha güçlü bir bölgesel sosyal ve ekonomik sürdürülebilir kalkınmaya proje ortağı Ulusal Akademiler Romanya Ulusal Yeryüzü Fizik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü NIEP, Bulgar Bilim Akademisi Jeofizik Enstitüsü BAS NIGG ve Moldova Cumhuriyeti Bilim akademisi Jeoloji ve Sismoloji Enstitüsü IGS’le birlikte katkıda bulunmuştur.
Bu bağlamda proje final toplantısı 25 Nisan 204 tarihinde Türk, Romen, Bulgar ve Moldav ortakları yetkililerinin katılımı ile İstanbul’da düzenlenmiştir.
Toplantıda proje mantıksal çerçeve üzerinden çıktılar üzerinden nihai kontrol sağlanmış; tüm Proje yöneticilerince projenin sayısal çıktıları uzlaşma sağlanarak karara bağlanmıştır. Toplantı yine tüm proje yöneticilerinin özellikle ulaşılan çıktılar ve ilerlemeler açısından geliştirilen fonksiyonel işbirliğine teşekkürlerinin sunulması ve iyi dileklerinin, yeni projelerin geliştirmesi ana fikri ile son bulmuştur.