ESNET PROJESİ ÜLKE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 10-11 MAYIS 2012 TARİHLERİNDE IBC VE İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ AFAM EV SAHİPLİĞİNDE İSTANBUL'DA DÜZENLENDİ


Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2007-2013
“Karadeniz Deprem Güvenlik Ağı Projesi – ESNET”
 
ESNET Projesi Ülke Değerlendirme Toplantısı 10-11 Mayıs 2012 Tarihlerinde Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı – IBC ve İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi - AFAM Ev Sahipliğinde İstanbul’da Düzenlendi
 
Söz konusu toplantı Türkiye’de afet riski potansiyellerinin değerlendirilmesi, Proje kapsamında belirlenen bölgede deprem riski potansiyel etkilerinin belirlenmesi üzerine gerçekleştirildi.
 
Toplantıda Projenin ana amacı doğrultusunda Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da mevcut durum değerlendirilmesi ve olası bir deprem sonucunda ortaya çıkabilecek sonuçlar görüşüldü.
 
Toplantı tüm Proje Ortağı Kurumlardan, Romanya Ulusal Yeryüzü Fizik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü – NIEP, Bulgar Bilim Akademisi Jeofizik Enstitüsü - BAS, Moldova Bilim Akademisi Jeoloji ve Sismoloji Enstitüsü – IGS’den bilimsel araştırmacılar ve teknik uzmanların katılımları ile gerçekleşmiştir.   
Değerlendirme Ulusal boyutta ele alınırken, Türkiye Ülke Değerlendirme Raporunun oluşturulması kararlaştırıldı. Ülke değerlendirme raporunda deprem riskinin bölgesel boyutta incelenmesi ve özellikle sınır ötesi ortak müdahalelere olanak tanıyabilecek nitelikte bir karakter taşıması yaklaşımı ile hazırlanması ön görüldü.
 
ESNET Türkiye Ülke Değerlendirme Toplantısında T.C. İstabul Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi AFAM Merkez Müdürü Yard.Doç.Dr. Kubilay KAPTAN tarafından toplantı amacına öncülük eden kapsamlı sunumlarda bulunulmuştur. Sunumlarda “Türkiye’de Deprem Güvenliği ve Türkiye’de Afet Yönetimi” konuları ele alınmıştır. Söz konusu sunumda yer alan diğer önemli başlıklar: - Türkiye’nin Sismolojik Olarak Değerlendirilmesi, 1999’dan Günümüze Başlıca Depremler, İstanbul’da Beklenen Deprem Riski, Fay Hattı Üzerinde ki Yapı Enfrastrüktür ve Tipleri, Uygulamadaki Yapısal ve Mimari Yanlışlar, Deprem Riski Azaltma Çalışmaları, Sismik Değerlendirme ve Mevcut Binalara Uygun Teknolojik Uyarlamalar ve Toplam Hasarın/Yıkımın Önlenmesi olarak belirlenmiştir.
 
Toplantı oturumunun finalinde Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, IPA ESNET Proje Koordinatörü Nalan ÜKER “Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşlarının Afete Hazırlık Sistemleri” üzerine bir sunumda bulunmuştur. Sunumda yer alan ana başlıklar :- Afete Hazırlık Öncelikleri, Potansiyel Afetlerde Yaşamsal ve Fiziki Kayıpların Önüne Geçilmesi, Afet ve Yıkımların Yıkıcı Etkilerinin Minimize Edilmesi, Aktif ve Pasif Afet Hazırlık ve Önlem Çeşitleri, Etkin, Uygun ve Zamanında İnsani Yardım, Afet Önleme Çalışmalarında Sosyal ve Mühendislik Yaklaşımları, Türkiye’de Afete Hazırlık Hiyerarşik Yapısı konuları ele alınmıştır.
ESNET Projesi kapsamında düzenlenen Türkiye Ülke Değerlendirmesi Toplantısının 1.gününde sunum oturumlarının ardından planlandığı üzere, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü – KRDAE’ye teknik bir ziyaret düzenlenmiştir. Ziyarette : 
 
  • AHEP (Afet Hazırlık Birimi)
  • Deprem Mühendisliği Departmanı (İstanbul Erken Uyarı ve Hızlı Yanıt Sistemi) – Sarsıntı Laboratuvarı 
  • UDIM (Ulusal Deprem Gözlem Merkezi)  
  • Astronomi Binası ve Gözlem Kubbesi
  • KOERI Müzesi’nde gözlemler yapılmıştır.
 

Teknik ziyaret Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Yöneticilerinden Sayın Dr. Doğan KALAFAT’ın değerli katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Ülke Değerlendirmesinin 2.gününde Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’ne teknik bir ziyarette de bulunulmuştur. Bu ziyarette İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi – İSMEP hakkında Sayın Direktör K.Gökhan ELGİN tarafından bir sunum gerçekleştirilmiş, sunum sonrası Projenin her bakımdan model alınması gereken bir proje olduğu gözlenmiştir.
 
Türkiye Ülke Değerlendirme oturumları ve teknik ziyaretleri planlandığı şekli ile başarıyla tamamlanmış olup, tüm bu çalışmaların bir çıktısı olarak ülke raporlarının potansiyel deprem riski ve alınması gereken önlemler, gözlem ve müdahale planlarını kapsayacak şekilde 25 Haziran 2012 tarihi itibari ile tamamlaması kararlaştırılmıştır.
 


MİKOLAYİV HALKINA SICAK DESTEK…

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 yılının Mart ayından beri yaşanan çatışmalar, sivillerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkil ...

LÜBNAN: ÇATIŞMANIN GÖLGESİNDE…

Lübnan’da 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalar sağlık, ekonomi ve günlük hayatı derinden etkiliyor. İsrail v ...

YEMEN’DE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

Yemen’de iç huzursuzluk 10 yıldan beri devam ediyor. Uzun süren çatışmalar pek çok sorunu da beraberinde getiriyor ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN