Uluslararası Mavi Hilal Vakfıyla merkezi İngilterede bulunan Penny Appeal ve Yusuf Islam Vakfı işbirliğinde Van’ın İpekyolu ilçesindeki ihtiyaç halinde bulunan yedi okula Bilişim Sınıfları kuruldu.
Bilişim Sınıfı kurulan Van İpekyolu İmam Hatip Lisesi(toplam 654 öğrenci),Kerim Tuncer İlköğretim okulu(toplam 1490 öğrenci),Şehit Kamil Görgülü İlköğretim okulu 732 öğrenci),Ağzıkara Köyü İlköğretim okulu(toplam 542 öğrenci)Ilıkaynak İlköğretim okulu(Toplam 404 öğrenci)Karakoç İlköğretim okulu(toplam 229 öğrenci) ve Erçek Mehmetçik İlköğretim okulu(toplam 794 öğrenci)ye sahip.Yaşları 4 ile 14 arasında ve 4.191 öğrenci,15-18 arasında da 654 öğrenci olmak üzere toplam 4845 öğrenci Bilişim Sınıfları sayesinde modern eğitim teknolojilerine erişim sağlayacak,internet üzerinden dünyayla irtibata geçecek.Okullardaki öğrencilerin neredeyse yüzde 95 inin bilgisayarla ilk defa tanıştığını dikkate alırsak Bilişim sınıflarının etkisini daha iyi değerlendirebiliriz.Seçilen okulların Van ın en fakir bölgelerinden seçilmesine özen gösterildi.
Van İpekyolu Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer’in organizasyonunda 22-23 şubat 2018 tarihlerinde Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkanı Recep Üker,Başkan Vekili Muzaffer Baca ve Yönetim Kurulu üyesi Aziz Civelekten oluşan heyet şehre giderek Bilişim Sınıflarının resmi teslimini törenlerle gerçekleştirdi.
İlk tören Şehit Kemal Görgülü İlköğretim Okulunda gerçekleşti.Okul Müdürü İrfan Öztürkçü katkılarından dolayı sayın Yusuf Islam başta olmak üzere herkese teşekkür etti.Daha önceki Bilişim Sınıfının trafo yangınından tahrip olduğunu zaten demode olduğunu hatırlatan Öztürkçü,vakfımızın ve Penny Appealın katkılarının okulda eğitim kapasitesini artıracağını aktardı.
Van İpekyolu İlçesi Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer de gerek bu okul gerekse bağış yapılan diğer altı okulda da Bilişim Öğretmenleri olmasına rağmen laboratuvar bulunmadığını ve kurulan teknoloji sınıfları sayesinde artık bütün öğrencilere bu imkanını sunulduğunu aktardı.
Bilişim Teknolojileri Sınıfı Öğretmeni Kadir İren de ,öğrencilerin büyük bir mutluluk yaşadıklarını bilgisayarı olmayan bir sınıfta bilişim teknolojilerini anlatmanın zorluklarını anlattı ve öğrencileri adına teşekkür etti
Anne babası işitme engelli öğrenci Islam Ateş’le ,aynı yaştaki küçük Meryem Yolcu’nun bilgisayarla ilk tanışıklıkları görülmeye değerdi.
İkinci tören daha birkaç ay öncesine kadar terör yüzünden girilemeyen bölgedeki Kemal Tuncer İlköğretim Okulunda yapıldı.Buradaki öğrenciler bilgisayarla hemen hemen hiç tanışmamışlardı.Sınıfta sadece üç öğrencinin evde bilgisayarı vardı.
Bizi ençok duygulandıran geçen yıl bu okula Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak atanan Ankara Polatlıdan Rabia Bağcının sözleri oldu
Genç öğretmen,
-Bu çocuklar daha birkaç ay gün öncesine kadar bilgisayar görmemişlerdi.Kendi bilgisayarımı getirip onlara ders vermeye çalışmamın da bir anlamı yoktu.Buradaki ailelerin cep telefonları bile yok.Öğrencilerin şimdi en sevdiği ders Bilişim ve Spor dersleri.Birikimimi öğrencilerime aktarma imkanı verdiğiniz için katkıda bulunan herkese müteşekkirim
Gerçekten de öyleydi.Türkiyenin heryerinden buraya bir bilgi ışığı aktarmak için gelen gencecik hocalarımız sadece sözel ders verebiliyordu.Artık modern teknoloji hizmetlerinde olacak.
İkinci günün ziyaretinin ilkini Van Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesine gerçekleştirdik.Bu okul Hafızlıkta dünya birincisi Muhammed Sizcan’ı yetiştiren okul.
Teknoloji sınıfını Robotik eğitimler için kullanacaklar.Yusuf İslam’ı çok iyi biliyorlar.Onun Müslüman gençlerin eğitimine verdiği öneme ,Penny Appeal ve Uluslararası Mavi Hilal Vakfının aracılığına teşekkür ediyorlar.
İkinci durağımız ise artık karlarla kaplı dağların arasındaki Erçek oldu.Erçek ve çevresi Van depreminde önemli yıkıma uğramış ilçelerden birisi.Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak buradaki köylerin ayağa kalkması için deprem sonrası geniş çağlı projeler gerçekleştirdik.Bu defa Penny Appealin ve Yusuf Islam’ın desteğiyle Bilişim Teknolojisi sınıfı açmak için burada bulunmak ayrı bir duyguydu.
Okulda bizi en çok şaşırtan Emrullah Şirazi adlı öğrenci oldu.Vandaki yüzbinden fazla öğrenci arasından Deneme Sınavlarında il Birincisi olmuş,Bursluluk sınavını da kazanmış.Hayali İstanbulda Galatasaray Lisesine kaydolamk.Haziranda yapılacak sınavlarda bunu başaracağından emin.
Şimdi artık Bilişim Teknolojileri sınıfı da var ve yarıştaki dezavantajı da halletti.
Resul sınıfta bilgisayarı bulunan tek öğrenci…Rabia ise hiç görmemiş bilgisayarı sınıf kurulana kadar.
Bilişim Teknolojileri Sınıfı Öğretmeni Tarık Çataltepe ,sağlanan teknoloji sayesinde Emrullah gibi başka öğrencilerin de artık Türkiyedeki yarışa katılabileceğinden çok memnun.
Son durağımız şehirden en uzak okullardan biri olan Ağzıkara Köyü İlköğreti Okulu oldu.Bu okula belki de böyle bir donanıma en fazla ihtiyaç duyan okuldu.Öğrencilerin kılık kıyafeti ve köyün yaşadığı sıkıntılar her haliyle belirgindi.Ancak eğitim herşeydi ve onlar da ancak eğitim sayesinde çocuklarının kurtulacağını iyi bir gelecekleri olacağının farkındaydılar.
Cıvardaki bazı köylerin çocukları da taşımalı olarak buraya geliyordu.
Bilişim Teknolojileri sınıfı onlar için Uzaya ayak basmak gibi bir şeydi.Köyde ve cıvarda ençok konuşulan konuydu.
Van İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer,bu imkanı sağlayan Yusuf Islam’ı kendilerine anlattı.
Vakıf Başkanı Recep Üker,desteklerin devam edeceği ve hedefimizin buradaki eğitim kalitesini diğer bölgelerle aynı seviyeye ulaştırmak olduğunu anlattı.
Vakıf olarak sadece bilgisayara değil bundan böyle kütüphaneler kurulması ve başarılı öğrencilerin destekleneceği sözüyle Ağzıkaradan ayrıldık.
Ilıkaynak ve Karakoç köylerini de gidemediğimiz için küstürerek.