BAM TOPLUMSAL REHABİLİTASYON, SAĞLAM YAPI VE EĞİTİM PROGRAMI


Ülke: İran Bölge: Bem
Tarih: 01/05/2004

Proje Özeti: Bu program kapsamında, İran/Bam’daki zor koşullara sahip (marjinal, uyuşturucu bağımlılığı ve işsizlik oranın yüksek olduğu) bir yörenin onarımı için, topluma dayalı temizleme ve tamir faaliyetleri ile yetersiz iskan, temizlik koşulları ve enkaz kaldırılmasından kaynaklanan sağlık ve çevre tehlikeleri hakkında bilincin arttırılması aracılığıyla 5000 deprem mağduruna yardım edilmiştir. Programın üçüncü kısmı, (yerel malzeme kullanılarak İçi oyuk, Birbirine geçen Sıkıştırılmış Sabitleştirilmiş Toprak Briket teknolojisiyle), briket üretimi yoluyla, inşaat işçilerinin uygulamalı eğitimi ve 2 konut ünitesinin pilot olarak inşaası yoluyla sağlam zemin inşa teknolojilerinin tanıtılması ve teşvik edimesinden oluşmaktadır. Bu pilot konut üniteleri, Bam’da sergilenmiştir, ve deprem mağdurları için bir yeniden yapılandırma anlamında iyi bir alternatif sunmaktadır.  Resmi testlerden sonra, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, İran hükümetinden, toprakla pekiştirilmiş inşa teknolojisi için onay sertifikası almıştır.

Proje Amacı: Bu programın amacı, deprem mağdurlarının, yöresel rehabilitasyon girişimleri, sağlam yapılara dair bilginin tanıtılması ve sağlık ve çevreyle ilgili konularda bilincin arttırılması aracılığıyla hayatlarını eski haline getirmelerine destek olmaktır.

Proje Faydalanıcıları: Bu program, Bam/İran’daki depremden etkilenen 5000 kişiye ulaşmak amacıyla uygulanmıştır.

Gerçekleştirilen Aktiviteler:

Marjinal bir mahallenin, topluma dayalı faaliyetler aracılığıyla iyileştirilmesi:

Toplulukta, 3 adet Mahalle Girişimleri Komitesi kuruldu.

250 aileden oluşan mahalle, yıkıntı ve enkazdan temizlendi ve düzenli çöp toplama sağlandı. (Mahalleye çöp torbaları yerleştirildi)

Mahallede 4-12 yaş arasındaki 150 çocuk için, anaokulu gibi güvenilir bir yer oluşturuldu.

30 kadın için, dikiş ve terzilik gibi gelir getirici faaliyetlerin öğretileceği mesleki eğitim merkezi kuruldu.

Mahallede merkezi bir yere, kanalizasyon boşaltma kuyusu ve çamaşırhane kuruldu.

Kış döneminde, mahalledeki 185 aileye elektrikli ısıtıcı, 100 okul çağındaki çocuğa da kışlık ceket verildi.

Yetersiz konut ve sağlık koşullarının yol açtığı çevre tehlikeleri ve sağlık konularında toplumun bilinç seviyesinin artırılması

Bam’da, Dehbakri köyünde, 140 öğrencinin bulunduğu Fecr Öğrenci Yaz Kampı’nda, bir günlük 4 çalıştay düzenlendi.

Bam’da, Imam Rıza Kampı’nda, Seyit Tahir Aldin Parkı’nda, 150 çocuğa yönelik atık yönetimi ile ile gezici çalıştay, aynı yerde su üzerine 200 çocuğa yönelik 3 gezici çalıştay, kişisel sağlık bakımı üzerine, 250 çocuğa yönelik komik oyunlar aracılığıyla 3 çalıştay düzenlendi.

Mahalleye dair haberlerin ve çevre ile sağlık konularının yer aldığı bir “ROTAB Bölgesel Bülten” 2 cilt olarak 1000 nüsha basıldı.

Seyid Tahir Aldin Bölgesi’nde, Ramazan Kupası’nın bir parçası olarak, 33 futbol maçı organize edildi.

500’den fazla, üzerinde çevreye dair resimlerin bulunduğu sınıf progam kartları dağıtıldı.

Projenin sonunda, Seyit Tahir Adlin’de Mahdiye Lisesi’nde “Bam’daki Çevre Durumunun Analizi- Sorunlar ve Çözümler” konulu bir çalıştay düzenlendi.

Sağlam zemin inşa teknolojilerinin, inşaat işçilerinin eğitilmesi ve pilot konut ünitelerinin inşaatı yoluyla teşvik edilmesi

Bam’da İçi oyuk, Birbirine geçen Sıkıştırılmış Sabitleştirilmiş Toprak Briket teknolojisi kullanılarak  2 örnek ev inşa edildi ve sergilendi.

Briket üretimi ve Aureka makineleri kullanılarak birbirine geçen toprak briketle inşaat konusunda Bam’da 29 kişi eğitildi.

Birbirine geçen Briketlerle Güvenli Yapı Konusunda Kullanıcı Kılavuzu 1000 adet basılarak Bam’da yeniden yapılanma konusuyla ilgili birimlere dağıtıldı. Bu kılavuz, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın Bam’daki Koordinatörü Mimar Mehul Savla ve UNESCO Başkanı ve Hindistan Dünya Enstitüsü yöneticisi olan Satprem Maini tarafından hazırlanmıştır.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın tanıttığı İçi oyuk, Birbirine Geçen Sabitleştirilmiş Toprak Briket teknolojisi, Iran Standartlar Enstitüsü tarafından test edilmiş ve Tahran’da, Konut ve Şehir Kalkınması Bakanlığı’na bağlı, Yapı ve Konut Araştırma Merkezi tarafından bir sertifika verilmesi suretiyle, İran Hükümeti tarafından onaylanmıştır.



UMUDU BESLEMEK PROJESİ

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), World Vision ve WFP iş birliğinde hayata geçireceği ...

KUZEY IRAKTA GERÇEKLEŞTİRİLEN GIDA YARDIMLARI VE KURTARILAN HAYATLAR

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı - IBC Kuzey Irakta farklı projeler geliştirmeye ve ülke genelinde yaşanan krizde ...

KRİZDEN ETKİLENEN SURİYELİLER İÇİN BUĞDAY TEMİNİ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Suriye'de dördüncü yılına giren iç savaş dünyanın en büyük insani krizlerinden birini ortaya çık ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN